KABA

Udruga osoba s invaliditetom: “NE nasilju nad ženama, DA slobodi kretanja!”

KARLOVAC – U obilježavanje 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, uključila se i Udruga osoba s invaliditetom grada Karlovca i Karlovačke županije.

Predstavnice Udruge danas su na početku Promenade, kod spomenika žabi, prikupljale sredstva za kupnju prilagođenog mamografa za žene s invaliditetom – korisnice invalidskih kolica.

Ujedno je ova udruga danas obilježila Europski tjedan mobilnosti. Na taj način priključili su se kampanji European Disability Foruma, čiji je cilj prijedlog instrumenata koji bi osobama s invaliditetom omogućili da iskoriste svoje pravo na slobodu kretanja i korištenje dobara i usluga unutar tržišta Europske unije, baš kao i svi drugi građani, objasnila je tajnica udruge Marica Poljančić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mobilnost.mp3}

Europska kartica mobilnosti riješila bi zapravo problem velike raznolikosti što se tiče povlastica koje osobe s invaliditetom ostvaruju u diljem Europe. Naime, osobe s invaliditetom suočene su s ozbiljnim nedostatkom mehanizama koji bi im omogućili pristup povlasticama vezanima uz invaliditet kada posjećuju neku od zemalja Europske unije. Upravo zato radi se na uvođenju Europske kartice mobilnosti, koja bi osobama s invaliditetom osigurala jednak pristup uslugama unutar cijele Unije.

Ples