Prvi festival speleološkog filma održan u Karlovcu

KARLOVAC – Po prvi put u povijesti speleologije, u Karlovcu i u Hrvatskoj, u organizaciji Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Dubovac iz Karlovca, ove subote održan je Festival speleološkog filma, na terasi caffe bara Promenada.

Glavni cilj festivala je kroz niz projekcija upoznati ljude s temama koje se vrlo rijetko mogu vidjeti na televizijskim ekranima, poput života fauna, načina i metoda istraživanja jama, speleoloških škola, ekspedicija u špilje te brojnih drugih zanimljivih priča iz speleološke svakodnevice.

Svoje uradke predstavili su: SO PDS Velebit Zagreb, SU Spelunka Opatija, Hrvatsko biospeleološko društvo Zagreb, SveZ Extrem produkcija, SK Ozren Lukić Zagreb, SD Karlovac, SO HPD Željezničar, Zagreb te speleološke udruge iz Italije i Francuske.

Osim što je događaj okupio mnoge speleologe i planinare iz raznih gradova Hrvatske, Karlovca, Zagreba, Rijeke, Opatije, pažnju je plijenio i brojnim prolaznicima.
Među prisutnim gostima našao se i gospodin Vlado Božić – Boltek, speleolog, višedesetljetni pročelnik Komisije za speleologiju HPS-a, najplodniji hrvatski speleološki publicist, pedantni kroničar i skupljač svega što ima veze sa speleologijom.
Prisutne goste pozdravili su predsjednik Društva Vitomir Murganić te voditelj projekta, Damir Basara, vrsni speleolog i instruktor speleologije. Izrazili su nadu da se ovaj Festival održi i slijedeće godine, te se pretvori u tradiciju.