dan_napada_01

KARLOVAC – Učenici i nastavnici osnovne škole Turanj te mještani ove karlovačke gradske četvrti danas su se prisjetili jednog od najtežih datuma iz svoje povijesti – 4. listopada, kada je prije 20 godina otpočeo napad pobunjenih Srba i jugoarmije na grad Karlovac. Karlovačko predgrađe Turanj bilo je porušeno, mještani u progonstvu, a branitelji na prvoj crti koja je bila baš na Turnju. Taj datum i danas je mnogim karlovčanima tužna uspomena.

Na spomen obilježje na Turnju palim braniteljima u obrani Karlovca od prvih dana agresije pa do oslobodilačke akcije “Oluje”, cvijeće i zapaljene svijeće položili su predstavnici Gradske četvrti Turnja i tamošnje osnovne škole, zatim Grada Karlovca i županije, Policijske uprave Karlovačke, branitelji i članovi Udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Pater Juraj Domšić sa Kamenskog za sve je zazvao Božji blagoslov, a potom su učenici osnovne škole Turnja na prostoru Muzeja domovinskog rata izveli prigodan program nazvan “Sjećanje na Turanj”

Prije podne je izaslanstvo Gradskog odbora SDP-a Karlovca položilo vijenac i zapaljene svijeće pod središni križ groblja Jamadol, a Udruga 110. brigade postavila je upaljenu svijeću u spomenim svojim poginulim suborcima kod prostorija Udruge.

Korodinacija braniteljskih udruga Karlovačke županije svoj mimohod do Turnja započela je na Trgu Matije Gupca polažući upaljene svijeće sve do Slunjskih brda. Marijo Mateša, predsjednik Koordinacije podsjetio je:

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/matesa_1.mp3}

Članovi Hrvatskog časničkog zbora prije podne su posjetili nekoliko osnovnih škola i u satu povijesti pojasnili što se to u Karlovcu zbivalo prije 20 godina. Na to je ukazao predsjednik Zbora Branko Halužan.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/haluzan_1.mp3}

I tijekom poslijepodneva časnici će obići neke karlovačke osnovne škole i kroz sat povijesti i prigodan dokumentarni film, podjsetiiti na 4. listopad 1991. godine.

 

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/dan_turanj/*{/rokbox}