hsls_tisk_1

KARLOVAC – Predsjednik Izvršnog odbora HSLS-a Karlovca Dragutin Belavić danas je novinare upoznao sa viđenjem ove stranke oko ponovnog oživljavanju karlovačke Zvijezde. Zalažu se za revitalizaciju šanca a posebice bedema za koje predviđaju šetnice i to u dvije varijante. No, revitalizirati treba i trgove i kuće unutar Zvijezde.

Bedemi sa bastionima kao dio Zvijezde najvažniji su, smatra Belavić, i dodaje kako nisu dovoljno predstavljeni javnosti. Predlažu šetnicu po samim bedemima u dužini od 1950 metara, ali i drugu, nešto dužu varijantu od 2364 metra izvan rovova.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/belavic_1.mp3}

Na svaki bastion potrebno je postaviti info – ploču sa povijesnim podacima. Naredna faza odnosi se na uređenje ostalih bastiona pa i zidina Zvijezde, potom trgova i konačno zgrada. Primjera kako je već nešto učinjeno ima – Veleučilište ili Ugostiteljska škola u Radićevoj, ali i rekonstrukcija Žitne kuće. Da bi se to moglo ostvariti, karlovački HSLS-ovci predlažu osnivanje novog Upravnog odjela za revitalizaciju Zvijezde jer nisu zadovoljni dosadašnjom obnovom povijesnog središta grada.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/belavic_2.mp3}

Kao još jedan dobar primjer revitalizacije Zvijezde Belavić je naveo plesni bal na Trgu bana Jelačića u središtu grada pa očekuje da i na godinu bude priređen sa 443 plesna para. Takvu ideju treba zaštititi dok nam je netko ne preotme, smatra Belavić.

Kako se ovih dana mijenja vozni red Hrvatskih željeznica, HSLS-ovci Karlovca uputili su Upravi HŽ u Zagrebu zahtjev za uvođenjem nove, brze linije do Zagreba – sa polaskom iz Duge Rese, stajanjem u Karlovcu na novom stajalištu te na postojećem kolodvoru na Baniji kao i u Jastrebarskom. Polazak bi bio moguć u 6:45 sati sa dolaskom u Zagreb oko 7 i 30.

sanac_1