KABA

Cetingrad domaćin proslave 20. obljetnice neovisnosti Hrvatske

HRVATSKA, CETINGRAD – Hrvatska će sutra slaviti Dan neovisnosti.

Imedika

Ovaj državni blagdan obilježava se svake godine 8. listopada kao spomen na taj datum 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.Ta je značajna odluka Hrvatskog sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Sutrašnji blagdan za većinu će hrvatskih građana biti neradni dan.

Posebno svečano sutra će biti u Karlovačkoj županiji. Naime, Karlovačka županija, gradovi Karlovac i Slunj te općine Cetingrad, Lasinja, Plitvička jezera, Rakovica i Saborsko ove su godine pokrovitelji svečanosti obilježavanja 20. obljetnice Dana neovisnosti i Dana sjećanja i zahvalnosti, koja će biti održana u Cetingradu. Program počinje u 11 sati svetom misom, nastavlja se u 12.30 polaganjem vijenaca te u 13 sati svečanom akademijom. Ovom svečanošću želi se novim naraštajima prenijeti u naslijeđe povijesno pamčenje na vrijeme Domovinskog rata i stvaranja Hrvatske, kako se stradanja i tragedije više nikada ne bi ponovile.

Ples