aktualno-44

Europski dan darivanja organa obilježavamo ove godine 06. listopada. Ovaj dan se organizira radi upoznavanja javnosti s dostignućima transplantacijske medicine i važnosti odluke o darivanju organa poslije smrti, izražavanja podrške i solidarnosti prema onima koji čekaju na presađivanje organa te zahvalnosti i poštovanja svim darivateljima i njihovim obiteljima koji su plemenitim činom spasili druge živote.

Glavna proslava Europskog dana darivanja organa organizira se svake godine u jednoj europskoj zemlji odabranoj od strane Vijeća Europe. Države su okupljene u zajedničkom projektu „Razvoj smjernica za organizaciju Europskog dana darivanja”.

Presađivanje organa i tkiva uspješna je metoda liječenja bolesnika. Najveći problem predstavlja nedostatak organa i tkiva prikladnih za presađivanje. Naime, porast broja darivatelja organa posljednjih 15 godina iznosi svega 2% godišnje, dok broj bolesnika na listama čekanja raste za oko 15-20% godišnje za organe. Trenutno na listama čekanja u Europi je više od 50 000 ljudi od kojih će 30% dobiti presadak, a 35% će umrijeti čekajući organ.

Svaki dan umre 12 osoba zbog nedostatka organa za transplantaciju.

Hrvatska transplantacijska medicina posljednjih godina bilježi rekordne rezultate pa je Hrvatska danas, prema podacima Vijeća Europe, prva u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetre na milijun stanovnika, a druga po broju darivatelja organa i broju transplantacija srca, istaknuto je na jučer održanom skupu u povodu Europskog dana darivanja organa, gdje su u dodijeljena priznanja najuspješnijim transplantacijskim timovima u prošloj godini te zaslužnim pojedincima za razvoj tog programa u Hrvatskoj.

Hrvatska je do listopada zabilježila 113 darivatelja organa što je iznosilo 17 posto više nego 2010. godine, a u zdravstvenim je centrima presađeno 317 organa ili oko 10 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Zabilježen je rekordan broj transplantacija srca (30) i jetre (96), gušterače (10) te bubrega (181). U ovoj su godini liste čekanja smanjene za 26 posto.
 
Hrvatska je danas na samom vrhu po broju donora i transplantacija na milijun stanovnika, a u narednom razdoblju želi postati regionalni lider u tom području, naglasio je državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dr. Ante Zvonimir Golem. Osnovan je stoga regionalni centar za razvoj transplantacijskog programa kako bi se pomoglo ostalim zemljama regije u razvoju sustava presađivanja organa.

Priznanja za dugogodišnji uspješan rad i doprinos razvoju te grane medicine uručena su najuspješnijim transplantacijskim timovima u kojima su liječnici, medicinske sestre i tehničari te ostalo osoblje. Primili su ih tim KBC-a Merkur za ukupno 700 multiorganskih transplantacija, timovi KBC-a Zagreb za transplantacije bubrega, jetre i srca, KB Dubrave za presađivanje srca te transplantacijski timovi KBC Rijeka i Osijek za bubrege. Opće bolnice u Zaboku i Koprivnici dobile su pak priznanje jer su lani napravile najveći pomak u razvoju transplantacijskog programa.

Priznanja je dobilo i niz pojedinaca, vrhunskih stručnjaka i pionira transplantacije u Hrvatskoj za posebni stručni doprinos bez kojega ne bi bili ostvareni današnji rezultati, kao i udruge koje promiču tu humanu ideju.

Europski dan darivanja bit će proslavljen danas humanitarnim jazz koncertom „Jazz na dar” na zagrebačkom Zrinjevcu u 17 sati.

donorska_kartica

DONORSKA KARTICA