liste

HRVATSKA, KARLOVAC – Ministrica financija Martina Dalić bit će koordinatorica Hrvatske demokratske zajednice za sedmu izbornu jedinicu kojoj pripada i Karlovac, objavilo je Predsjedništvo HDZ-a nakon jučerašnjeg sastanka kojim je predsjedala predsjednica stranke Jadranka Kosor.

Premda se predviđalo da će koorinator za sedmu izbornu jedinicu biti ministar gospodarstva Đuro Popijač, na jučerašnjoj sjednici Predsjedništvo je jednoglasno donijelo drugačiju odluku, dok je Popijač izabran za koorinatora druge izborne jedinice. Podsjetimo, ministrica Dalić bila je i na prošlim izborima na listi u sedmoj izbornoj jedinici, ali mandat nije osvojila. Dalić je za koorinatoricu navodno postavljena kako bi povećala kvotu žena na listama. Naime, osim predsjednice stranke Jadranke Kosor, Martina Dalić bit će na predstojećim parlamentarnim izborima jedina žena koja će na izborima nositi listu HDZ-a.

Zanimljivo je da će listu Kukuriku koalicije u sedmoj izbornoj jedinici nositi također žena – potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić. Ona je, podsjetimo, također prije četiri godine nosila listu SDP-a, te je toj stranci iz ove izborne jedinice donijela šest mandata.

Osim HDZ-a i Kukuriku koalicije, dobrom izbornom rezultatu u sedmoj izbornoj jedinici nada se i HSS, čiju će listu ponovo nositi potpredsjednik stranke Božidar Pankretić. Pankretić već dulje vrijeme provodi aktivnu kampanju u ovoj jedinici, pa će tako, nakon što je prošloga tjedna po tko zna koji put u posljednjih nekoliko mjeseci boravio u Karlovcu, sutra posjetiti Ogulin čijim građanima ovoga puta nosi 300.000 kuna za komunalnu infrastrukturu.

Što se pak tiče HSLS-a, nositeljica njihove liste u sedmoj izbornoj jedinici bit će doktorica Linda Rossini Gajšak iz Samobora, a osvajanju saborskih mandata u sedmoj izbornoj jedinici nadaju se i Hrvatski laburisti – Stranka rada, čiju će listu nositi bivši HNS-ov saborski zastupnik Nikola Vuljanić, sada koordinator Laburista za Karlovačku županiju.

Sa svima njima za glasove će se boriti nezavisna lista iz Karlovca, koju će predvoditi bivša gradska vijećnica i kandidatkinja za dogradonačelnicu, publicistkinja Jasna Plevnik. Tko će u toj borbi biti najuspješniji, znat će se već 4. prosinca.