ruksak-6

Budući su pred nama jesen i zima koje obično donose i promjenu vremena u obliku kiše, magle, snijega, leda, a sve to otežava planinarenje i skriva stanovite opasnosti.

Baš kao svaka ljudska djelatnost i planinarenje nosi svoje opasnosti. Opasnosti u planini mogu biti prirodne (posljedica pojava u okolišu), uzrokovane ljudskom aktivnošću (posljedica lošeg planiranja, nebrige, loše prehrane, nepravilnog korištenja opreme i drugo) ili kombinacija prirodnih i ljudskih koja nastaje kada čovjek potakne prirodne opasnosti.(lavina)

Opasnosti u planini se još dijele na subjektivne i objektivne, a kombinacija objektivnih i subjektivnih opasnosti nazivamo komulativna opasnost.
Subjektivna opasnost je ona koju uzrokuje sam čovjek iz niza razloga kao što su loš izbor pravca kretanja, loš izbor suputnika u planini, pretjerani napor, dehidracija, umaranje preko vlastitih mogućnosti i loša procjena.
Ljudske greške, na ovaj ili onaj način, u pozadini su gotovo svih nesreća u planini.

 Subjektivne opasnosti nastaju uslijed neprimjerenog ponašanja ili uslijed krive procijene.
Neprimjereno ponašanje uglavnom nastaje zbog neznanja, neiskustva ili manjka potrebnih vještina. Uključuje loš izbor staze, loš izbor postupaka u planini, neprikladnu hranu, vodu, opremu te neprimjerenu brzinu.
Subjektivne opasnosti su one koje nastaju djelovanjem čovjeka. One su predvidljive i gotovo se u cijelosti mogu izbjeći. Najčešći uzrok subjektivne opasnosti u planini su krive procjene. Nastaje zbog želje da se udovolji drugima, zbog rigidnog slijeđenja plana, nemogućnosti da se učinkovito riješe neočekivane situacije, pogrešnih dojmova, umora i odvraćanja pozornosti. Sve ovo smanjuje planinaru mogućnost da donese ispravne i pravovremene odluke. Ovakve greške najčešće nastaju iz želje da se nešto napravi iz pogrešnih razloga.
Uvijek treba imati na umu što su zapravo ciljevi planinarenja. Pogrešno je planinariti kako bi sebi ili drugima nešto dokazao. Mora nam biti cilj sigurno se popeti na vrh i sigurno se vratiti, a ne da nas doveze helikopter HGSS-a.
U planini je potrebno dobro razmisliti i postaviti prioritete s obzirom na tjelesnu kondiciju svih članova grupe, uvjete na terenu i vremenske prilike. Ne smije se dogoditi da želja za ostvarivanjem cilja onemogući procjenu rizika i ispravnih postupaka.

Stoga prije polaska na turu dobro procijeniti psihofizičke mogućnosti, opremljenost i obučenost kako vlastitu tako i svih članova grupe.