KABA

U Karlovcu obilježen Dan bijelog štapa

KARLOVAC – Udruga slijepih Karlovačke županije obilježila je danas Međunarodni dan bijelog štapa. Dan bijelog štapa diljem svijeta zapravo se obilježava 15. listopada, što ove godine pada na subotu, no karlovačka udruga slijepih svečano ga je proslavila malo ranije, otvorivši danas građanima vrata svojih prostorija na Strossmayerovom trgu.

Premda su ovaj datum Ujedinjeni narodi ustanovili još prije tri desetljeća, u Hrvatskoj se on obilježava tek od 1996. godine. Na taj se način želi senzibilizirati javnost za problematiku slijepih osoba, kako bi se educiralo građane o tome kako slijepim osobama pomoći u svakodnevnim situacijama. Bijeli štap zapravo je simbol slijepe osobe, rekao nam je predsjednik Udruge slijepih Karlovačke županije, Vlatko Golac, te pojasnio kako bi trebali postupiti kada u svojoj blizini uočimo osobu koja ga nosi.

 {denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/golac_1.mp3}


 Golac kaže kako je vrlo zadovoljan ponašanjem Karlovčana prema svojim slijepim sugrađanima. Kultura ponašanja prema slijepim osobama u Karlovcu nije oduvijek bila na ovako visokoj razini kao što je to danas, pa je Golac istaknuo kako su Karlovčani po tome pitanju u posljednjih nekoliko desetljeća napravili veliki korak naprijed.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/golac_2.mp3}


Premda je kultura ponašanja prema slijepima prema Golčevim riječima na visokom nivou, slijepe se osobe i dalje u svakodnevnom životu susreću s problemima.
Radi se uglavnom o problemima vezanima uz financije, poput otežanog zapošljavanja i niskog iznosa novčanog dodatka na sljepoću, koji se kreće od svega 350 do 3800 kuna.
 

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/golac_3.mp3}


U povodu Dana bijelog štapa u Udruzi slijepih danas je predstavljen novonabavljeni uređaj za čitanje crnog tiska “Poet Compact”, vrijedan 30 tisuća kuna, zahvaljujući kojemu će slijepe osobe u prostorijama Udruge na Strossmayerovom trgu od sada moći svakodnevno bez tuđe pomoći čitati razne tiskane materijale.

Sredstva za nabavku ovog uređaja prikupljena su humanitarnom akcijom, u koju se, između ostalih, uključio i Grad Karlovac. U znak zahvale za to predsjednik Udruge Vlatko Golac danas je gradonačelniku Damir Jeliću uručio prigodni zlatnik s likom izumitelja brajice, Luisa Brailla, izdan u povodu 200. godišnjice njegova rođenja.