rebelsi_01

KARLOVAC – Na zidu nekadašnje vojarne na Turnju, u ratu znane kao Hotel Kalifornija, danas je otac prvog poginulog pripadnika “Rebelsa” Željka Cara otkrio spomen-ploču poginulim pripadnicima Prve satnije 2. bojne 110. brigade Zbora narodne garde, kasnije Hrvatrske vojske, ali i svim poginulim braniteljima Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

Na težak ali slavan ratni put Rebelsa koji su se okupili 13. kolovoza 1991. godine, pripadnicima postrojbe, članovima njihovih obitelji kao i rodbini poginulih, kazivao je jedan od njezinih boraca Nikola Alić. Ispričao je o prvim borbenim zadaćama na podruičju Lasinje i Topuskog a posebice o obrani Karlovca za vrijeme boravka, najprije na Slunjskim brdima a potom i na legendarnom Turnju. U obrani Topuskog poginula su dva pripadnika Rebelsa, u Lasinji jedan a na braniku Karlovca čak 25 bojovnika. Nakon rata, Rebelsi su ostali bez svojih desetoro suboraca. Svima njima, kao i prvom poginulom prije 20 godina posebnu počast odali su veličanstveno – paljenjem 20 baklji!

Rebelsi su položili upaljene svijeće i spred spomenik poginulim braniteljima na Turnju. Današnju svečanost kojoj je nazočio i gradonačelnik Damir Jelić uveličali su pjevači Hrvatskog časničkog zbora iz Karlovca.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/rebelsi/*{/rokbox}