KABA

Stiže “Mosquito” – uređaj za rastjerivanje mladih s javnih površina?

KARLOVAC – Nakon što su prije nekoliko dana predstavljeni rezultati Odluke o zabrani konzumiranja alkohola maloljetnim osobama na javnim površinama u Karlovcu, koja je snazi već godinu dana, te je prema ocjenama gradske uprave i policije već urodila plodom, odnosno smanjenim troškovima iz gradskog proračuna za uništenu gradsku imovinu, Grad Karlovac načinio je još jedan korak dalje u borbi s vandalizmom čiji su počinitelji mladi Karlovčani.

Naime, sutra će u Maloj vijećnici Grada Karlovca biti predstavljen uređaj naziva MOSQUITO, što na hrvatskom znači “komarac”, a riječ je o uređaju za prevenciju vandalizma, koji u Hrvatskoj još nije instaliran iako se o tome razmišlja u još nekoliko gradova osim u Karlovcu. Radi se zapravo o elektroničkom uređaju koji emitira visokofrekvencijski zvuk, sličan zujanju komorca, a zanimljivo je da ga mogu čuti samo mlađi od 25 godina. Budući da, jednostavno rečeno, ovaj uređaj služi rastjerivanju mladih neprijatnim zvukovima, protiv njega su se pobunili mladi u nekoliko zemalja Europske unije u kojima je uveden također zbog učestalih devastacija javne imovine.

Hoće li i Grad Karlovac odlučiti primjeniti ovaj novi uređaj znat će se nakon sutrašnje prezentacije, kojoj će osim gradonačelnika i gradskih službenika nazočiti predstavnici PU karlovačke, ravnatelji osnovnih škola i Dječjeg vrtića Karlovac.

Osim o kupnji ovog uređaja, u Gradu također razmišljaju o postavljanju videonadzora na najkritičnijim mjestima u gradu.