KABA

Generacijski jaz

Ne čini li vam se prava rijetkost da naiđete na nekog tko vas razumije? Od najrođenijih do manje rođenih i potpunih stranaca. Najteže je ipak s onima kojima smo krvlju vezani. Pa što tu ne ‘štima’? Taj vječni generacijski jaz muči me najviše. Zašto je tako? Zašto mora biti? Neupitno je postoji li. I roditelji i djeca svjedoče činjenicu postojanja.

Razmišljam o dvostrukoj ulozi u kojoj se nalazim-kao roditelj i kao djete. U čemu je problem? I dan danas mislim da me moja mama ne razumije, a ja ne razumijem svoju kćer. Sve smo žene i majke. Imamo iste fiziološke potrebe, iste osjećaje ljubavi, nježnosti, brige, straha… imamo iste gene. Zašto se onda često naljutim ili sam toliko duboko nesretna što osjećam jaz a ne bliskost. Ponekad znam da je to zbog sebičnosti. Moje, do skora malo dijete, tako slatko, drago i potpuno ovisno o meni, odlazi, ostavlja me i više uopće ne sluša. Kako su joj lijepo pristajale široke, točkaste haljinice, a sada ne izlazi iz uskih traperica niskog struka u kojima će navući sve moguće bolesti.mama_i_kcer Kad joj pohvalim frizuru kaže da je grozna i nakazna i da bi se najradije ubila, i da ne želi izgledati kao ja. Silom se podsjetim koliko sam mrzila kada mi je mama kupila majicu i željela me razveseliti, a ja bi ju najradije izrezala jer joj nisam mogla objasniti koliko me povrijedila svojim lošim ukusom i stilom. Užasavala me pomisao kako će mi se svi smijati kada ju odjenem.

A tek izbor dečka? A odgojne metode prema unucima? A izbor zanimanja? A škola? A načini spremanja kelja ili sarme? A boja posteljine ili sobe? Ne znam zašto je to tako? Istina, sada kad sam i sama baka, razumijem bolje svoju mamu.

Sada, iskusivši sav strah i brigu za svoje dijete, znam s koliko ljubavi me odgajala i da mi je željela dobro. Kako starim i postajem bogatija iskustvom i mudrošću – mogu davati savjete. Ali ljudi ne vole savjete, vole biti pametni. I probati sami!

Jako volim svoju mamu koja me ne razumije i kćer koju ja ne razumijem. Zato se ona i njezina baka odlično slažu… pa se nadam da će sljedeće dijete moje kćeri – biti curica. 😉

Eva

 

ARHIVA

Imate li dopunsko?

Svi smo u kompjutoru


Ples