KABA

Milijun i 370 tisuća kuna za infrastrukturu

DUGA RESA – Ugovor o sufinanciranju razvoja komunalne i socijalne infrastrukture za grad Dugu Resu i općine Barilović, Bosiljevo, Plaški i Žakanje potpisali su čelnici ovih lokalnih jedinica sa potpredsjednikom Vlade RH i ministrom Božidarom Pankretićem. Ukupna vrijednost Ugovora je milijun i 370 tisuća kuna.

Gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić zahvalio je uime svih ministarstvu koje na ovaj način pomaže lokalnu samoupravu, a ona, bez takve pomoći, ne bi mogla raditi na kapitalnim investicijama. A milijun i 370 tisuća kuna kao kapitalna donacija raspodjelit će se tako da Duga Resa dobiva pola milijuna kuna za uređenje javnih prometnih površina, općina Barilović 90 tisuća za komunalnu i socijalnu infrastrukturu, a za isto to i Žakanju pripada 200 tisuća, Bosiljevo će asfaltirati ceste uz pomoć od 300 tisuća kuna, dok Plaški za troškove javne vodoopskrbe prima 280 tisuća kuna.

Ministar Pankretić je kazao kako su u Ministarstvu svjesni da novca u proračunu lokalne samouprave nema dovoljno, pa se zato nastoji izravno pomoći za najvažnije projekte. U tome će pripomoći i Zakon o takozvanom EIB-u 3 – Europskoj investicijskoj banci.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/panki_1.mp3}

Taj Zakon, pojašnjava Pankretić, izravno pomaže svakom gradu i općini a prioritet u financiranju imat će projekti društvene, socijalne pa i komunalne infrastrukture. Ipak, prednost će imati objekti za najmlađe ali i najstarije sugrađane – za vrtiće i domove umirovljenika.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/panki_2.mp3}

Riječ je o projektima u 13 županija ukupne vrijednosti 500 milijuna kuna, a taj novac osigurava kredit Europske investicije banke, udio Minuistarstva regionalnog razvoja, šumartsva i vodnog gospodarstva, a računa se, prema mogućnostima, i udio lokalne samouprave.

Nakon potpisivanja Ugovora, dožupan Ivan Banjavčić izvijestio je skup kako su na danas završenim Danima hrvatskog turizma u Šibeniku priznanja dobili i hoteli Korana Srakovčić iz Karlovca, Frankopan iz Ogulina, karlovačko Foginovo kupalište te auto-kamp Slapić u Belavićima.

 


Ples