Obilježena 20. obljenica ustroja 129. brigade ZNG/HV

GORNJE MEKUŠJE – Otvorenjem i blagoslovom Trga 129. brigade u Gornjem Mekušju obilježena je 20. obljetnica osnutka i ustroja 129. brigade ZNG/HV. Gostima i uzvanicima među kojima su bili i nekadašnji pripadnici ove postrojbe na ratni put brigade podsjetio je predsjednik Udruge 129. brigade i nekadašnji ratni zapovjednik, pukovnik u miru Zvonimir Županić.

Sredinom listopada 1991. godine počela je mobilizacija brigade, a zapovjed za njezino osnivanje stiže u noći između 22. i 23. listopada, podsjetio je Županić. Do kraja mjeseca brigada je bila 80 posto popunjena ljudstvom, a padom vojarne Luščić i skladišta streljiva Jamadol dobiva i modernije naoružanje – najprije poluautomatske i automatske puške, minobacače, beztrzajne topove i ručne raketne bacače, a zatim i topnička oruđa i tenkove. Prema zapovjedi OZ Karlovac, 129-ta organizira obranu Karlovca od ušća rijeka Korane u Kupu, preko Brodaraca do Koritinje, na dužini većoj od 30 kilometara.

Najteži dan za pripadnike ove postrojbe svakako je 8. studenoga 1991. godine kada u Draganićkim Mrzljakima od posljedica raketiranja neprijateljskog zrakoplova pogiba 17 njezinih pripadnika. Kroz brigadu je prošlo više od tri tisuće časnika, dočasnika i vojnika od kojih je 28 poginulo a 83 ranjeno. Za borbene zasluge i uspjehe prije pet godina postrojba je odlikovana Ordenom reda Nikole Šubića Zrinskog.

 

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/129_ta/*{/rokbox}