KABA

Od idućeg tjedna ne zovite više 92, već 192

KARLOVAC – Od idućeg tjedna prestaje se s korištenjem broja policije 92 i počinje se koristiti samo broj 192.

Podsjetimo, od lipnja 2010. godine u cijeloj Republici Hrvatskoj na snazi je novi pozivni hitni telefonski broj policije 192. Odluku o promjeni broja 92 u 192, uz suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova RH, donijela je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke medije (HAKOM) na temelju Zakona o elektroničkim komunikacijama. Naime, u većini europskih zemalja za pozivne brojeve hitnih službi koriste se kratki brojevi koji započinju sa znamenkom „1″, dok se pozivni brojevi koji započinju znamenkom „9″ koriste za podatkovne usluge.

Problem uspostavljanja poziva preko hitnog broja 92 imali su vlasnici starijih modela mobilnih aparata, a pozive nisu mogli uspostaviti ni strani državljani prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Novim brojem 192 taj je problem uklonjen.

Do 31. listopada ove godine predviđeno je prijelazno razdoblje do kada se policiju može nazvati i na stari pozivni broj 92.

Tako se od 2. studenog broj 92 više neće koristiti već će sve osobe koje će trebati intervenciju i pomoć policije morati zvati na novi broj 192. Građanima koji će i dalje zvati stari broj 92 javit će se govorna pošta putem koje će dobiti informaciju da se ovaj broj više ne koristi i da za kontaktiranje hitne službe policije moraju nazvati broj 192. Govorna poruka bit će aktivna do 31. prosinca 2012.

Ples