KABA

Uručene zahvalnice dugogodišnjim darivateljima krvi

KARLOVAC – Krv je dragocjena tekućina koja spašava živote, stoga je kod građana potrebno što više razvijati svijest o važnosti njena dobrovoljna darivanja. Zaključak je to s današnje svečanosti koja je u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi održana u Velikoj vijećnici Grada Karlovca.

U Hrvatskoj se današnji datum, 25. listopad, obilježava kao Dan darivatelja krvi jer je upravo na taj dan 1953. godine u Sisku na inicijativu Crvenog križa organizirana prva akcija darivanja krvi prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti. Nedugo nakon toga prva takva akcija održana je i u Karlovcu.

Govoreći o više od pola stoljeća dugoj tradiciji dobrovoljnog davalaštva krvi u našem gradu, zamjenik karlovačkog Gradskog društva Crvenog križa Zlatan Hirc podsjetio je na nedavno uvedene promjene, prema kojima darivatelji krv više me mogu davati na Odjelu za transfuziju Opće bolnice Karlovac onda kada to njima samima najviše odgovara, već se takve akcije organiziraju isključivo preko Crvenog križa. To ponekad predstavlja problem, jer se građani zbog svojih obveza nisu uvijek u mogućnosti odazvati akcijama na točno određen datum i u točno određeno vrijeme.

Zbog toga je, upozorio je Hirc, ove godine u Karlovcu prikupljeno nešto manje doza krvi u odnosu na ranije godine.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/hirc_1.mp3}

Zbog nešto lošijeg odaziva građana koji je zabilježen otkako su uvedene spomenute promjene, gradonačelnik Damir Jelić uputio je građanima apel da se nastoje češće odazvati na buduće akcije Crvenog križa te je ujedno zahvalio svim dosadašnjim darivateljima.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/jelic_krv.mp3}

Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac danas je ujedno dodijelilo zahvalnice dugododišnjim darivateljima krvi – ženama koje su se akcijama darivanja krvi odazvale više od 55 puta te muškarcima koji su krv dali jubilarnih 40, 50, 60, 75 i 100 puta. Svim darivateljima čestitamo njihov dan, a ukoliko i vi imate sreću da ste zdravi i možete dati krv, svakako vam savjetujemo da se odlučite na ovaj hvalevrijedan čin, jer tko zna, možda će baš Vama, ili Vašem djetetu, već sutra zatrebati doza tekućine koja u mnogim situacijama doista spašava ljudske živote.

krv_2011

Osim u Velikoj vijećnici Grada Karlovca, prijem za darivatelje krvi danas je organiziran i u uredu župana Ivana Vučića, koji je ugostio predstavnike Crvenog križa Karlovačke županije i ravnatelje gradskih i općinskih društava Crvenog križa koje djeluju na području Županije.