cacib2

Smotuljci na rumunjski način (glavno jelo)

Specijalitet rumunjske kuhinje

Sastojci:

800 g kupusa
300 g usitnjene govedine
200 g usitnjene svinjetine
120-150 g (12 kriški) špeka ili slanine
100 g riže
2 luka, 1 koromač, 1 paprika
4-5 patuljastih rajčica
2 jaja
100 g kiselog kupusa
2 čašice običnog jogurta
peršin
50 g maslaca

Opis:

Povrće očistite i operite. Rižu skuhajte “al dente”.
Listove kupusa kuhajte otprilike 2 minute u lagano posoljenoj vodi, ocijedite ih i držite po strani. Obje vrste mesa popirjajte na maslacu, sitno narezanom luku, listićima koromača, trakicama paprike, posolite i popaprite. Nakon 5-6 minuta dodajte vezicu usitnjenog peršina. Pustite umak da se ohladi, pa mu primiješajte jaja, rižu, kiseli kupus i čašicu jogurta. Tako pripremljenim nadjevom napunite listove kupusa, zamotajte ih i učvrstite čačkalicom (ili kuhinjskim koncem).
Dno vatrostalne posude prekrijte kriškama špeka, na koje ćete složiti smotuljke i dodati im rajčicu narezanu na komadiće. Pokrijte smotuljke preostalim kriškama špeka i pecite na 180°C dok površina jela ne dobije lijepu koricu.
Već gotovo jelo prelijte preostalim jogurtom, pustite da odstoji 2 minute i poslužite.

IZVOR: www.gastronaut.hr