aktualno-56

Jesenske prehlade i viroze odradili smo već gotovo svi, a uskoro bi trebala početi i sezona cijepljenja protiv gripe. Zato smo istražili kakvo je ovogodišnje cjepivo protiv gripe, kome sve liječnici savjetuju cijepljenje, a donosimo i rezultate jednog zanimljivog istraživanja o učinkovitosti cjepiva protiv gripe.

Za nastupajuću sezonu cijepljenja protiv gripe, Svjetska zdravstvena organizacija je kao i svake godine dala procjenu i preporuku za najbolji sastav cjepiva.
Prema toj procjeni, cjepiva za sezonu jesen i zimu 2011/2012 na sjevernoj Zemljinoj polutci trebaju sadržavati slijedeće cjepne sojeve: “California (H1N1)” – virus tzv. svinjske gripe, “Perth (H3N2)” i “Brisbane”.
Treba istaknuti da se ozloglašeni H1N1 virus prošlih godina pokazao manje opasnim od “obične” sezonske gripe, tako da s te strane nema mjesta strahu.

Cjepiva koja antigenskim sastavom odgovaraju ovoj preporuci bit će nabavljena i ove godine za već tradicionalnu veliku akciju cijepljenja u Hrvatskoj, čiji se početak očekuje u prvim danima studenoga. Za malu djecu, ispod tri godine starosti, predviđeno je posebno prilagođeno dječje cjepivo, a također je posebno prilagođeno i cjepivo za najstarije cjepljenike, koji zbog visoke dobi možda slabije stvaraju imunost nakon cijepljenja, osobito ako se ranije nisu redovito cijepili.

Indikacije za cijepljenje su iste kao i svake godine. Postoje bolesti, stanja i okolnosti kod kojih je cijepljenje svake sezone preporučljivo.

To su:

– ljudi životne dobi 65 godina i stariji

 
– štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
 
– pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebno oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu
 
– odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući diabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)
 
– djeca i adolescenti (6 mj. do 18 god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu
 
– u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i ostali 

 – djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika

Što se pak tiče spomenutog istraživanja o učinkovitosti cjepiva protiv gripe, riječ je o američkom istraživanju objavljenom u časopisu Lancet.
Radi se o do sada najsveobuhvatnijem istraživanju napravljenom obradom podataka iz 31 ranijeg istraživanja gripe provedenih od 1998. godine. Zaključak ovog istraživanja je da cijepljenje protiv gripe daje tek ograničenu zaštitu kod odraslih osoba. Procjena stručnjaka je da su cjepiva protiv gripe u dobnoj skupini od 18 do 65 godina učinkovita u tek 59 posto slučajeva.
Učinkovitost cjepiva varirala je od godine do godine i u nekoliko sezona gripe nije uopće bilo dokaza o učinkovitosti cjepiva, navode autori, te zaključuju da je potrebno razviti nova i bolja cjepiva.

No, unatoč rezultatima ovog istraživanaj stručnjaci ipak i dalje savjetuju cijepljenje, posebno rizičnim skupinama. Ističu da je umjerena učinkovitost cjepiv ipak nekakva učinkovitost, te da ako već postoji jeftin, jednostavan i umjereno učinkoviti način koji će vam pružiti ne baš siguirno, no ipak prilično dobru zaštitu, ne treba ignorirati postojeće cjepivo i čekati da se proizvede savršena zaštita.

Da budemo slikoviti, stručnjaci cjepiva protiv gripe uspoređuju s vezanjem u vozilu, koje je prihvaćeno kao mjera osiguranja iako ne spašava život kod svakog sudara.