KABA

DVD Draganići obilježilo 110. godina postojanja

DRAGANIĆ – Svečanim skupom svojih članova i gostiju Dobrovoljno vatrogasno društvo Draganići obilježilo je 110 godina djelovanja. Označavanje vrijedne obljetnice uveličali su počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki, načelnik HVZ Željko Popović, načelnik Općine Draganić Josip Tomačić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje u Karlovcu Martin Barić te predstavnici brojnih vatrogasnih društava i tvrtki.

Nakon što je minutom tišine odana počast poginulim i umrlim vatrogascima, o postanku DVD-a Draganići i njegovom stoljetnom radu izvijestio je sadašnji predsjednik Josip Jazvac. On je podsjetio kako postoji originalna dokumentacija iz koje je vidljvo da prvi počeci organiziranih aktivnosti na zaštiti od požara u Draganiću datiraju iz 1899. godine kada su nabavljene dvije vatrogasne štrcaljke. Tada se iniciralo i osnivanje vatrogasnog društva koje će štititi ljude i imovinu od požarnih opasnosti.

– Na inicijativu općinskog načelnika i bilježnika, te uz pomoć ondašnjeg učitelja vatrogastva u Hrvatsko-slavonskoj vatrogasnoj zajednici Mirka Kolarića, 5. rujna 1901. godine osnovano je DVD Draganići sa 56 izvršujućih članova, 7 utemeljitelja i dva začasna člana. Za vojvodu je biran Josip Vučković, podvojvoda je bio Franjo Miškatović a tajnik Milan Ratković – rekao je u uvodu Josip Jazvac.

Iz bogate povijesti DVD Draganići predsjednik J. Jazvac izdvojio je godinu 1929. kada je društvo dobilo na poklon novi barjak po kumi gospođi Elli Cabas te 1926. kada su započele pripreme za izradu nacrta za gradnju novog vatrogasnog spremišta. Njegova izgradnja otpočela je godine 1932. a završena dvije godine kasnije. Zanimljivo je kako je posvetu novog vatrogasnog doma u Draganiću osobno obavio preuzvišeni zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

Tijekom Drugog svjetskog rata u vatrogasni dom u Draganiću ulazi talijanska vojska, a nakon povlačenja 1943. godine zapalili su svu opremu i zgradu. Dvije godine kasnije dragovoljnim radom članova i mještana počinje obnova uz stotine besplatnih radnih dana i sati.

– Osuvremenjavanje DVD-a intenzivnije počinje početkom sedamdesetih godina kada se , uz ostalo, nabavlja i modernija vatrogasna oprema i vozila. To razdoblje pa sve do danas, možemo smatrati velikim usponom društva u napretku suvremenog vatrogastva i zaštite od požara. Da bi se mogle zadovoljiti rastuće potrebe, u to doba proširujemo i vatrogasni dom, kazao je J. Jazvac.

Posljednjih godina DVD Draganići zapažene rezultate ostvaruje u natjecateljskoj djelatnosti kako na regionalnoj tako i na državnoj razini. Posebno su ponosni na rezultate koje ostvaruju ekipe mladeži. Također, puno se radi i na obrazovanju vatrogasnih kadrova čime se svakodnevno podiže operativna sposobnost draganićkih gasitelja. Zadnjih godina društvo ima u radu punu potporu kako Vatrogane zajednice grada Karlovca i županije tako i Hrvatske vatrogasne zajednice. Svima koji su u dosadašnjem razdoblju pomogli rad društva – pojedincima, susjednim društvima i vatrogasnim zajednicama, uz 110. obljetnicu dali su prigodna priznanja i odličja. Istodobno, primili su ih i od HVZ i VZ Karlovačke županije. Takođe prigodne poklone darivao je Nenad Radojčić direktor tvrtke Vatropromet.

dvd_drag_2

dvd_drag_3

 

Ples