KABA

Mali Karlovčani učili o štednji

KARLOVAC -Posljednji dan listopada uvijek je u znaku štednje. Danas se u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan štednje.

Financijska je kriza nakon Prvog svjetskog rata prilično pogodila svjetska gospodarstva, a naročito stanovništvo. Banke su se našle na udaru, a nedostatak sredstava najviše im je kočio poslovanje. Stoga su se dosjetili i na današnji dan 1924. godine na sastanku u Milanu proglasile Svjetski dan štednje, s ciljem popularizacije štednje diljem svijeta. Sudionici kongresa suglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva te je Svjetski dan štednje ustanovljen za najšire svjetsko populariziranje te spoznaje i za, kako su rekli, oživljavanje borbe protiv rasipništva. 87 godina nakon kongresa u Milanu, Svjetski se dan štednje, obilježava i dalje širom svijeta. Negdje je riječ o velikim proslavama popraćenim prigodnim darovima, a drugdje o skromnijim proslavama primjerenim društvenom i gospodarskom trenutku. Tako je bilo i danas u Karlovačkoj banci. KaBu su danas posjetila djeca iz karlovačkog vrtića Ledo te su u prostoru „Latice” izložili svoje dječje radove. Na nekadašnju štedionicu mladih “Laticu” podsjetila je prva šefica Dječje štedionice Stanislava Štalcar.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/latica_1.mp3}

Mnogi mali Karlovčani od rođenja štede u Latici, a to je najbolji put učenja djece o štednji i raspolaganju novcem u budućnosti, zaključio je direktor Sektora građana Marijan Begedin.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/latica_2.mp3}

Sigurni smo da ste svjesni da je štednja mudra odluka i odlična investicija u budućnost, a nadamo se i da si je možete priuštiti u ovo teško doba, kada se čini da se jedva preživljava, a kamoli još i uspije mjesečno odvajati novac za štednju, koliko god svi mi bili svjesni da je nesigurnost karakterističnu za današnje vrijeme lakše prebroditi ako znate da negdje na nekom računu imate nešto sredstava za crne dane.

kaba_2