KABA

Boljkovac pred istražnim sucem Županijskog suda u Zagrebu

KARLOVAC, ZAGREB – MUP je nešto poslije 13 sati objavio službeno priopćenje vezano uz uhićenje Josipa Boljkovca.

“Policijski službenici Ravnateljstva policije u koordinaciji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Karlovcu i Zagrebu dovršili su kriminalističko istraživanje koje je započeto 1998. godine provedbom istražne radnje ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz Drugog svjetskog rata iz pronađenih zajedničkih grobnica na širem području grada Karlovca, a završeno njihovom identifikacijom. Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je osnovana sumnja da je 91-godišnjak počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, opisan u članku 120. st. 1. OKZRH (Osnovnog kaznenog zakona Republike Hrvatske), jer je kršeći pravila međunarodnog prava u svibnju 1945. godine na području Duge Rese naredio ubijanje civilnog stanovništva.

Osumnjičeni je kao šef Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac, zapovjedio da se bez stvarnog razloga uhiti i pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima, u zatvor Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac u Dugoj Resi, dovede veći broj civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta. Po njegovoj zapovjedi, pripadnici podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a, hicima iz vatrenog oružja na lokaciji Vidanka-Curak, usmrtili su sedam osoba čiji identitet je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđen i još 14 drugih za sada nepoznatih osoba.

Osumnjičeni će tijekom dana, uz kaznenu prijavu, biti doveden u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.”, stoji u priopćenju MUP-a.

Inače, pretraga obiteljske kuće Josipa Boljkovca u Vukovoj Gorici pored Karlovca trajala je tri i pol sata, nakon čega je Boljkovac u pratnji specijalne policije odveden na saslušanje kod istražnog suca u Zagreb.

Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo istaknuo je da je riječ o novom predmetu koji nema veze s ranijim istragama protiv Boljkovca, Josipa Manolića i Rade Bulata.

Uhićenje svog klijenta Nobilo je komentirao rečenicom “Počela je bitka za HDZ”, pojasnivši da smatra da se radi o predizbornom potezu vladajuće stranke, kojega je ocijenio sramotnim.