KABA

Jutros u Karlovcu uhićen Josip Boljkovac

KARLOVAC – Prvi ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Josip Boljkovac, uhićen je jutros u Karlovcu zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovišta u Dugoj Resi u svibnju 1945. godine, javlja Večernji list.

Podsjetimo, istraga protiv Boljkovca, Josipa Manolića i Rade Bulata traje već godinama, protiv nekih od njih i ranije su neke udruge podizale kaznene prijave za ratni zločin, ali do danas se nije dogodilo ništa konkretno.

Manolića, Boljkovca i Bulata tereti se za niz masovnih i pojedinačnih ubojstava u kojima su i osobno sudjelovali, odnosno tereti ih se da su odgovorni, i osobno i zapovjedno, za niz ratnih zločina koje su počinile partizanske postrojbe te pripadnici zloglasne komunističke tajne policije Ozne.

Naime, potkraj rata i nakon njega Manolić i Boljkovac bili zapovjednici u Ozni, prvi u Bjelovaru a drugi u Karlovcu, dok je Bulat bio jedan od glavnih partizanskih zapovjednika u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Uhićenje Josipa Boljkovca potvrdio je za HRT njegov odvjetnik Anto Nobilo, koji je odmah nakon što je jutros od Ravnateljstva policije primio informaciju o uhićenju krenuo prema Boljkovčevoj kući u Vukovoj Gorici, kako bi prisustvovao pretrazi.