Prva hrvatska mini hidroelektrana možda na Korani u Karlovcu

KARLOVAC – Prva mini hidroelektrana u Hrvatskoj koja bi trebala biti izgrađena na Korani predstavljena je danas karlovačkoj javnosti. Hidroelektrana Korana 1 snage 380 kW trebala bi biti izgrađena u sklopu projekta “Od ušća do ušća” koji obuhvaća razvoj područja rijeke Korane.

Montaža ovakve turbine može biti gotova za tjedan dana, a karlovačka bi bila izgrađena na već postojećoj građevini na platou kod slapa na Korani. Više o turbini koja bi bila postavljena u budućoj mini hidroelektrani pojasnio je Robert Španić iz Ires-a, Instituta za istraživanje i razvoj održivih eko sustava.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/elektrana_1.mp3}

Iz karlovačke udruge Eko Pan napominju da ova mini hidroelektrana na Korani ne bi trebala predstavljati problem, već da bi probleme mogle stvarati one koje su planirane u gornjem toku Korane, u Bariloviću i Primišlju. Kako je upozorio Denis Frančišković iz Eko Pana, te bi hidroelektrane trebale biti izbačene iz Prostornog plana Karlovačke županije, kazavši kako Europljani rade na projektima u kojima vraćaju rijeke u njihove prirodne tokove, dok mi u Hrvatskoj radimo upravo suprotno.

Gradonačelnik Damir Jelić je na to dodao da će urgirati kod karlovačkog župana da se ne ide u projekte izgradnje hidroelektrana u Bariloviću i Primišlju, jer su dovoljno naučili na projektu izgradnje Hidroelektrane Lešće.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/elektrana_2.mp3}

elektrana_2