KABA

Kad će to stajalište?

KARLOVAC – Do kraja godine navodno bi konačno trebalo biti dovršeno željezničko stajalište u centru grada, nasuprot Autobusnog kolodvora.

U rujnu je, naime, kako navode u HŽ-u, izveden završni peronski sloj i u kućici za prodaju karata ugrađena je oprema, a potom je podizvođač tvrtke Cenoza počeo montirati rasvjetu. I danas smo na stajalištu zatekli radnike, a u HŽ-u očekuju da bi tvrtka Cenoza uskoro mogla završiti sve radove, osim postavljanja taktilnog traka na peronu i stakla na ogradi uz cestu. U HŽ-u su, naime, objasnili da “izvedbu tih radova nije moguće ugovoriti jer postoji zakonska zabrana da se dodatni radovi ugovaraju u iznosu većem od 25 posto vrijednosti osnovnog ugovora”. U tijeku je prikupljanje dokumentacije s nadzornim inženjerima radi pokretanja tehničkog pregleda i dobivanja uporabne dozvole. Da bi se stajalište dovršilo potpuno, potrebno je izvesti još radove vrijedne 405 tisuća kuna, za što je HŽ Infrastruktura, tvrde, osigurala financijska sredstva.

Inače, HŽ-Infrastruktura d.o.o. i tvrtka Cenoza dogovorile su produžetak izvedbe radova umjesto raskida ugovora zbog kašnjenja, i to zato što bi, kako su objasnili, u slučaju raskida ugovora bilo potrebno napraviti projekt izvedenog stanja, izraditi natječajnu dokumentaciju za dovršetak radova, ponovo provesti postupak javne nabave, ugovoriti izvedbu preostalih radova i izvesti ih. Navedeni postupci, osobito postupci javne nabave su dugotrajni, što bi onemogućilo da se stajalište otvori ove godine. Po današnjim uvjetima ugovaranja sve to trajalo bi barem jednu i pol godinu, upozoravaju u HŽ-u.

Kada stajalište jednoga dana konačno bude otvoreno, na njemu će se osim brzih, zaustavljati i lokalni vlakovi, što brojni učenici, studenti i svi oni koji putuju na posao već godinama s nestrpljenjem očekuju. Podsjetimo, od početka izgradnje novog željezničkog stajališta u centru Karlovca, prošle su 3 i pol godine, a prilikom otvaranja 10 milijuna kuna vrijednih radova 5. svibnja 2008. godine, bilo je najavljeno da će stajalište biti pušteno u promet za oko godinu dana. Hoćemo li dočekati i četvrtu godišnjicu bez završenog stajališta ili će se najava o završetku radova do kraja ove godine pokazati istinitom, doznat ćemo vrlo brzo – do kraja godine su nam, naime, preostala nepuna dva mjeseca.

Ples