KABA

Nastavak suradnje potvrđen novom Poveljom

DUGA RESA – Predsjednik Područne vatrogasne zasjednice za Dugu Resu i Bosiljevo Josip Zlatunić i predsjednik Gasilske zveze Črnomlja Anton Banovec potpisali su u Dugoj Resi povelju o nastavku suradnje dviju vatrogasnih zajednica. Prva povelja o bratimljenju ondašnjih vatrogasnih zajednica Duge Rese i Črnomlja potpisana je prije 35 godina, 14. studenoga 1976. godine pa je nova samo nastavak višegodišnje plodne suradnje.

Josip Zlatunić je u pozdravnom govoru podsjetio da su povelju o bratimljenju 14. studenoga 1976. godine potpisali ondašnji predsjednik Vatrogasnog saveza općine Duge Rese Marko Čurilović i predsjednik Občinske gasilske zveze Črnomlja Janko Banovec. Prvi oblici suradnje vezani su i uz osnivanje vatrogasnog saveza Pokupske doline koji je okupljao vatrogasce iz Duge Rese, Ozlja, Črnomlja i Metlike. Savez je djelovao do početka devedesetih godina a susreti Pokupske doline četiriju vatrogasnih saveza prestali su nakon 1999. godine, rekao je Zlatunić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vz_1.mp3}

Uime vatrogasaca iz Črnomlja u susjednoj Republici Sloveniji pozdrave je uputio predsjednik Gasilske zveze Črnomlja Anton Banovec. On se posebno osvrnuo i na dobrovoljna vatrogasna društva koja su osnovana s ciljem osposobljavnja članova za najzahtjevnije zadaće spašavanja. Također ona i povezuju pojedince kao požrtvovne osobe koje brinu o mladim ali i starijim članovima te se međusobno pomažu na intervencijama. Na tim osnovama nastala je i prva suradnja između vatrogacasa Duge Rese i Črnomlja prije 35 godina i ona traje do danas, poručio je Banovec.

Županica općine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič ponovo je podsjetila kako vatrogasci s obje strane rijeke Kupe ne poznaju granice. Oni sudjeluju u mnogim zajedničkim akcijama, a ja želim da najmanje sudjeluju u gašenju požara, rekla je. Neka rade na osposobljavanju i opremanju i to vječno kako uostalom stoji i u potpisanoj povelji.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vz_2.mp3}

Gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić podsjetio je na donaciju pet vozila koje su prijatelji iz Slovenije poklonili čime je operativnost dugoreških ali i susjednih vatrogasnih društava podignuta na višu razinu. Suradnja nikada nije prekinuta a sada se nastavlja osposobljavanjem gasitelja i razmjenom iskustava.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vz_3.mp3}

Nakon potpisivanje povelje o bratimljenju kojemu su nazočili i načelnik općine Bosiljevo Josip Korenić, počasni predsjednik HVZ Teodor Fricki, povjerenik za vatrogastvo Belokrajinske regije Anton Planinc, zapovjednik VZ  karlovačke županije Dragutin Foschio, tajnik VZ županije Davorin Vrbanić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Martin Barić i drugi, zaslužnim pojedincima i društvima predana su priznanja i vatrogasne medalje.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/gasilci/*{/rokbox}