KABA

Počinje Mjesec borbe protiv ovisnosti

KARLOVAC – Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji započinje danas i traje do 15. prosinca u cijeloj Hrvatskoj započinju razne aktivnosti kroz koje se djecu, mlade, roditelje i stručnjake potiče na borbu protiv ovisnosti u zajednici.

U Karlovcu je obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti započelo svečanom podjelom potvrda o završenoj edukaciji Preventivnog programa Grada Karlovca i predstavljanjem aktivnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti. Diplome su dobili polaznici edukacije u okviru Preventivnog programa Grada Karlovca. O programu je više ispričala pročelnica društvenih djelatnosti Andreja Navijalić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ovisnost_1.mp3}

Samo dio onoga što su učitelji i profesori iz karlovačkih škola naučili u sklopu edukacije pojasnila je poznata psihologinja Jasenka Pregrad, jedna od edukatora koji su prenijeli svoja znanja o prevenciji ovisnosti među djecom i mladima. Kako je dodala profesorica Pregrad, karlovački Preventivni program dugoročna je investicija i vrlo vrijedan primjer pravog preventivnog programa jer je prisutna odgovornost i briga Grada, a u program su uključeni učitelji i učenici osnovnih škola, te se provodi kontinuirana edukacija učitelja.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ovisnost_2.mp3}

Tijekom 2010. g. na liječenju od ovisnosti je bilo 7.550 osoba, od kojih je 6.175 osoba uzimalo opijate. Do kraja 2010. g. u Registru osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukupno je registrirano 30.290 osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga, a još 1.000 do 1.400 osoba liječi se u okviru terapijskih zajednica. Godišnje oko 2.000 osoba boravi u zatvorima zbog kaznenog djela zlouporabe droga, a oko 10% od sveukupnog broja prijavljenih kaznenih djela na području Republike Hrvatske je povezano sa zloupotrebom droga.

Ples