logo_autizam

  • November 16, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – U subotu, 26. studenoga, Karlovac će biti domaćin prve konferencije o problemu autizma pod naslovom “Autizam – prepoznati, razumjeti, djelovati”. Skup će biti održan u Gradskoj knjnižnici “Ivan Goran Kovačić” u organizaciji Udruge za djecu s poteškoćama u razvoju “Zvončići”.

Predsjednica te Udruge Snježana Čop na današnjoj tiskovnoj konferenciji najavila je događanja na kojima će o autizmu govoriti nekoliko stručnjaka. Teme su “Autizam – kako ga prepoznati i što poduzeti”, “Senzorno integrativni pristup i djeca s poremećajima iz autističnog spektra”, “Sva djeca odrastaju pa i ona s autizmom” i druge.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/autizam_1.mp3}

Konferencija će se održati u sklopu programskih aktivnosti projekta nazvanog “Informiranje i edukacija zastupnika, odnosno roditelja, osoba s autizmom o njihovim pravima te informiranje lokalne zajednice i institucija o pravima i potrebama osoba s autizmom”. Stoga organizatori na konfrerenciju pozivaju roditelje, medicinske sestre, pedijatre, liječnike obiteljske medicine, odgajatelje i nastavnike da sudjeluju u radu.

Nažalost, za područje karlovačke županije još uvijek nema službenih podataka o broju osoba koje pate od autizma. Štoviše, neke od takvih evidentirane su pod drugom dijagnozom, kaže Snježana Čop. Stoga ističe kako je važno i rano upoznavanje s autizmom, a to može ustanoviti već i medicinska sestra ili teta u vrtiću. Zato raduje podatak da su se na konferenciju najavile i mnoge odgajateljice iz karlovačkih vrtića.