KABA

Trajni spomen dobrotvoru

KARLOVAC – Uz 130-tu godišnjicu rođenja fra Đure Đuke Bencetića, karlovačkog dobrotvora i utemeljitelja kuhinje za gradsku sirotinju prije Drugog svjetskog rata, danas je na zgradi u Ulici Banija 24 otkrivena spomen ploča njemu u sjećanje.

Spomen-ploču su postavili franjevci karlovačkog samostana, Grad Karlovac i Družba Braća Hrvatskog zmaja čiji su predstavnici nazočili svečanosti uz zgradu Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži. Upravo u toj zgradi počeo je svoj dobrotvorni rad Đuka Bencetić, podsjetila je Mirica Rapić iz Družbe Braća Hrvatskog Zmaja. Dobrotvor je nastojao da najsiromašnijim karlovčanima u to doba osigura besplatan obrok što je i napravio i odmah nahranio 130 gladnih i siromašnih. Njegov humanitarni rad prepoznaje i družba Braća Hrvatskog zmaja te ga 1930. godine ustoličuje pod imenom “Zmaj Jagodnjački” kojega je sam odabrao, kazala je Rapić.

Spomen-ploču je otkrila zajedno sa dogradonačelnicom Karlovca Marinom Kolaković, a Božji blagoslov potom je zazvao gvardijan franjevačkog samostana u Karlovcu pater Franjo Tomašević.

Poslije od 16 sati je blagoslov nove grobnice franjevaca na rimokatoličkom groblju na Dubovcu, a u 17 sati u Crkvi Presvetog Trojstva o Bencetiću će govoriti povjesničar dr. Milan Kruhek, Zvonimir Gerber i pater Tomo Rumenjak, a tom prigodom bit će predstavljena i knjiga o Đuki Bencetiću. U 18 sati u je svečana misa koju će predvoditi provincijal pater Željko Željeznjak.


Ples