grobnica_1

  • November 18, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Na rimokatoličkom groblju Dubovac blagoslovljena je novouređena grobnica u kojoj počivaju zemni ostaci nekolicine franjevaca. Njihova braća služila su misu koju je predvodio provincijal pater Željko Željeznjak koji je i blagoslovio grobnicu franjevaca.

Pater Željenjak je tom prigodom kazao kako sudjelujemo u blagoslovu nove grobnice gdje će počivati tjelesa naše redovničke braće dok ne svane slavni dan Gospodnji. Sada upravljamo svoje oči prema nebeskom gradu i promatramo Krista koji je za nas trpio i uskrsnuo. Nalaže nam da ga budni čekamo, poručio je provincijal Željko Željeznjak.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/franjevci_1.mp3}

Mi vjerujemo u uskrsnuće mrtvih i to svjedočimo ovoga trenutka jedni drugima, ali svjedočimo i svima onima kojima je smrt veliki neprijatelj i doživljavaju je kao tragediju čovjeka. Krist je svojom smrću rasvijetlio našu smrt – rekao nam je kako je svaka smrt prijelaz u drugi, bolji život, u vječni život u Bogu. On nas je za sebe stvorio i želi nas imati u zajedništvu sa sobom. Zato je crkvi ostavio sakramente po kojima se čovjek uspinje prema tome nebeskom vrhuncu, kazao je pater Željeznjak.

Danas kada prenosimo ostatke naše braće u novu grobnicu zahvaljujemo im za sve ono dobro, lijepo i plemenito što je Gospodin po životu ove braće učinio ovoj karlovačkoj vjerničkoj zajednici.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/franjevci_2.mp3}

I ova naša braća svjedoče vjeru da se isplati ljubiti Boga i čovjeka jer tko ljubi, u Bogu ostaje i prelazi iz smrti u život. Zbog svega što su učinili iskazujemo jedno veliko hvala, kazao je pater Željeznjak.

Na grobnici franjevaca upisano je: “Ovdje čekaju uskrsnuće Kvirin Kolednjak, Silvije Večerin, Tomislav Tomiša i Leonardo Kamerlato”, zatim “U spomen na žrtve parizanskog terora 1945. Rikard Ribić, Beato Bukinac i Benko Čiga” te “Neustrašivi borac, dični hrvatski svećenik i tješitelj karlovačke sirotinje Đuro Đuka Bencetić, gvardijan i župnik sv. Trojstva”.

A upravo njemu postavljena je i spomen ploča uz 130-tu godišnjicu rođenja karlovačkog dobrotvora i utemeljitelja kuhinje za gradsku sirotinju na zgradi u ulici Banija 24 , a u crkvi Presvetog Trojstva predstavljenja je knjiga o Đuki Bencetiću.

grobnica_2

grobnica_3