KABA

Mladi osigurali svoj dio u proračunu grada Ozlja

KARLOVAC – U sklopu projekta „Jednake mogućnosti za sve mlade”, dvije mlade volonterke iz Ozlja provele su akciju „Sudjelujemo u stvaranju ozaljskog proračuna”. „Jednake mogućnosti za sve mlade” projekt je sarajevskog Instituta za razvoj Kult, te partnerskih organizacija u Srbiji, Hrvatskoj i Njemačkoj. U njemu također sudjeluju i jedinice lokalne samouprave te po jedna organizacija civilnog društva iz te jedinice.
U Karlovačkoj županiji to su Grad Ozalj i Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis. Cilj projekta je poraditi na povećanom društvenom uključivanju marginaliziranih mladih kroz institucionalnu suradnju između vlasti i organizacija civilnog društva.

Tako su volonterke Ana Bakarić i Mateja Benković iz Ozlja u sklopu ovog projekta prvo sudjelovale na edukaciji o uključivanju mladih u procese donošenja odluka. Kako bi znanje dobiveno kroz ovu edukaciju primjenile u praksi, potom su na raspolaganje dobile 500 eura koje su trebale iskoristi za „malu akciju” u Ozlju.

Budući da je mlade volnoterke najviše zanimalo kako se odlučuje o sredstvima koja se izdvajaju za financiranje programa za mlade, održale su javnu tribinu na temu kreiranja gradskog proračuna, na kojoj su mladi mogli gradonačelnici Biserki Vranić postavljati pitanja o tome kako i oni osobno mogu utjecati na donošenje proračuna.

Kako su svakodnevno svjedoci loše ponude sadržaja u svome gradu, uz tribinu su odlučile organizirati i Halloween koncert demo bandova u disko klubu Colapis u Ozlju. Namjera je bila ustanovit koliko su mladi u Ozlju i okolici uopće zainteresirani za alternativne sadržaje, pogotovo s obzirom na činjenicu da se u Colapisu inače pušta isključivo turbo folk glazba. Koncert je bio više nego uspješan, odaziv je bio iznad svih očekivanja, te su u Gradu Ozlju, uvjereni ovakvim rezultatima male akcije pod nazivom „Sudjelujemo u stvaranju ozaljskog proračuna” pristali u proračun za sljedeću godinu uvrstiti 15 tisuća kuna za financiranje sličnih koncerata, te najvjerojatnije i amaterskog košarkaškog turnira.

Inače, Grad Ozalj sa 20 tisuća kuna sudjeluje u financiranju projekta „Jednake mogućnosti za sve mlade”, u sklopu kojeg je provedeno i istraživanje o potrebama mladih u ozaljskom kraju. Rezultati istraživanja tek se očekuju, a činit će prijeko potrebnu bazu za osmišljavanje daljnjih projekata za mlade u Ozlju.