Lungić u umaku od šljivovice (glavno jelo)

Specijalitet slavonske kuhinje

Sastojci:

1 kg svinjećih lungića
0,2 kg suhih šljiva
0,3 l kiselog vrhnja
0,15 l bijelog vina (graševina)
0,05 l slavonske šljivovice
0,05 l ulja
0,02 kg soli
0,01 kg bijelog papra
0,25 kg palente

Opis:

Od svinjećih lungića izrezati i oblikovati 3 okrugla medaljona za svaku osobu. Posoliti, pobrašniti i na jačoj vatri sa svih strana peči da porumeni. Medaljone odstraniti iz masnoće a na ostatak masnoće dodati na rezance izrezane suhe šljive i vino. Lagano propirjati zajedno s medaljonima da meso omekša. Par minuta pred kraj dodati šljivovicu i vrhnje, kratko prokuhati i poslužiti s prilogom od palente.
Napomena: Umak će biti još bolji ako se kombinira kiselo i slako vrhnje.

Na specifičan način jelo priprema:
– Restoran BIJELO PLAVI, Osijek

IZVOR: www.gastronaut.hr