DR_1

  • November 24, 2011
  • Admin
  • 0

ROVINJ – Više od 200 sudionika okupilo se na 4. Danima elektroničkih medija koji se od 24. do 27. studenog održavaju u Rovinju. U sklopu Dana elektroničkih medija po 17. put se održavaju Dani radija, te 4. dani televizija i interneta.

Kako su istakli organizatori, na čelu s Hrvatskom udrugom radija i novina, ovo je prilika da kolege, radijski i televizijski djelatnici kažu koji ih problemi muče, te da zajednički riješe poteškoće s kojima se svakodnevno susreću.

Tema s kojom je započela četverodnevna manifestacija bila je Analiza i perspektive razvoja radijske difuzije u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj, naime, trenutno postoji 159 radio postaja, od čega su 3 nacionalne, 2 regionalne, 22 županijske, te 132 lokalne. Prema mišljenju stručnjaka, to je za sada dovoljna brojka radijskih nakladnika u državi veličine Hrvatske. Ipak, najviše rasprava prvog dana konferencije izazvala je tema digitalizacije radija. Nakon uspješne digitalizacije televizije na redu je, kažu stručnjaci, digitalizacija radija. No, prema iskustvima Europljana, bit će to dug proces koji će nam donijeti velike promjene. Prema najavama radio bi mogao biti digitaliziran do 2017. godine.

DR_2

Dani elektroničkih medija u Rovinju sutra se nastavljaju raspravom o Zakonu o elektroničkim medijima, te Fondu za poticanje pluralizma i raznolikosti elektroničkih medija. Budući da se velika većina radija u Hrvatskoj financira putem ovog Fonda bit će to prilika za još jednu uzbudljivu raspravu.

Podsjetimo, na svečanoj sjednici HURIN-a u petak navečer bit će dodijeljene nagrade najzaslužnijima, a među nagrađenima bit će i Trend Radio koji će posebno priznanje dobiti za pet godina djelovanja.