KABA

DVD D. Mekušje – vodeći u Pokupskoj dolini

KARLOVAC – Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donje Mekušje svečanom sjednicom obilježili su 60 godina od osnutka. Učinili su to u nazočnosti čelnika Vatrogasnih zajednica Karlovca i županije i prijateljskih gasiteljskih društava.

O bogatoj povijesti DVD-a Donje Mekušje govorio je tajnik društva Sandro Skolan. On je podsjetio kako je društvo oformljeno 27. svibnja 1951. godine a to je bilo vrijeme opterećeno ratnom pustoši i poslijeratnom neimaštinom. Stoga je i prikupljanje i nabava opreme u to doba bilo također teško pa je i svaka dobivena sitnica bila značajna za društvo i entuzijazam njegovih članova, rekao je Skolan.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/skolan_1.mp3}

Krajem pedesetih pa sve do 80-tih godina prošlog stoljeća društvo je imalo izvrsnu suradnju s više poduzeća onoga vremena koja su svojim donacijama dala veliku pomoć prvenstveno u nabavljanju opreme. Tako je, primjerice, Impregnacija darovala automobil, Elektra Karlovac pod povoljnim uvjetima prodaje društvu jedno vatrogasno vozilo, a ondašna tvornica Josip Kraš poklanja još jedno vatrogasno vozilo. Godine 1958. počinje i izgradnja vatrogasnog doma koji je završen 1990. a već godinu dana kasnije i razoren u srbočetničkoj agresiji kao posljedica aktivnog uključivanja DVD-a Donje Mekušje u obranu početkom Domovinskog rata. Dom se 1993. počinje obnavljati, da bi radovi završili 2001. godine.

Tijekom djelovanja u samostalnoj Hrvatskoj društvo je imalo veliku pomoć i Vatrogasne zajednice Karlovačke županije. Time je omogućeno i sudjelovanje na svim manifestacijama u županiji sa kojih se, u pravilu, vraća s medaljama i peharima.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/skolan_2.mp3}

DVD Donje Mekušje je kroz čitavo razdoblje svoga djelovanja bilo vodeća društvena i humanitarna organizacija u Pokupskoj dolini,a svoj današnji ugled dijeli sa svim građanima bez obzira da li su vatrogasci ili članovi NK Kupa, KUD-a ili mjesnog odbora, zaključio je Sandro Skolan.

Na kraju svečanosti u prigodi 60. obljetnice društva zaslužnim pojedincima predane su medalje, priznanja, spomenice i diplome.

dvdmekusje_2

dvdmekusje_3