moneymoney

  • November 28, 2011
  • Admin
  • 0

HRVATSKA – Do parlamentarnih izbora preostalo je manje od tjedan dana, a političke stranke objavile su jučer izvješća o primljenim donacijama i troškovima izborne promidžbe u razdoblju od 17. do 26. studenog.

Posljednjih tjedana smo svjedoci toga da su aktivnosti nekih stranaka u sklopu kampanje uistinu brojne i mnogi se pitaju odakle im toliki novci, tko plaća sva ta njihova putovanja zemljom i svu tu hranu i ostale poklone koje na štandovima nude građanima. Sada smo dobili kakav-takav odgovor na to pitanje, a on glasi da, ako je za vjerovati njihovim izvješćima, veće političke stranke troškove kampanje uglavnom financiraju vlastitim sredstvima, odnosno novcem dobivenim iz proračuna. Tek manji dio troškova pokrivaju novcem što su ga donirale fizičke i pravne osobe.

Zanimljivo je da su izvješća koje su političke stranke ovog vikenda predale Državnom izbornom povjerenstvu potvrdila dojam mnogih Karlovčana da na kampanju u sedmoj izbornoj jedinici, u kojoj se nalazi i Karlovačka županija, do sada nisu najviše potrošili niti Kukuriku koalicija kao favorit predizbornih anketa niti njihov najveći oponent HDZ, već HSS, koji u našoj izbornoj jedinici na izbore izlazi u koaliciji sa Zelenom strankom i Strankom penzionera.

U prvih devet dana službene izborne kampanje HSS, čiji je nositelj liste za sedmu izbornu jedinicu Božidar Pankretić, potrošio je čak milijun i 144 tisuće kuna, čime je u ovoj jedinici došao vrlo blizu zakonskog maksimuma, koji iznosi 1,5 milijuna kuna. Za usporedbu, HDZ je u sedmoj izbornoj jedinici potrošio 828.778 kuna, Kukuriku koalicija 544.769 kuna, a Laburisti svega 61 tisuću kuna.

Na državnom nivou situacija je nešto drugačija; najviše je potrošio HDZ – 9.247.613 kuna, slijedi Kukuriku koalicija s 8.531.791 kunom. HSS je tek na trećem mjestu s potrošenih 4.580.851 kuna, dok su Laburisti potrošili svega 717 tisuća kuna.