KABA

Beč ponovno proglašen najboljim i najsigurnijim gradom za život

Beč se drugu godinu zaredom može pohvaliti titulom najboljeg mjesta za život na svijetu. Luxembourg je pak najsigurniji grad na svijetu, a na listi je i naš Zagreb, koji se smjestio na 98. mjestu po kvaliteti života te na 75. po sigurnosti.

Riječ je o rezultatima godišnjeg istraživanja kvalitete života i sigurnosti koju je provela konzultantska tvrtka Mercer. Ovo istraživanje obuhvatilo je 221 grad.

Za ocjenjivanje gradova korišteno je 39 kriterija među kojima su i politički, društveni i ekonomski parametri kao i mogućnosti za rekreaciju, kvalitetu stanovanja i okoliša, a sigurnost po podacima o unutarnjoj stabilnosti, razini kriminala i učinkovitosti pravne države.

Nakon Beča po kvaliteti života slijede Zürich, Auckland, Muenchen, Vancouver i Duesseldorf, a nakon Luxembourga najsigurniji su Bern, Helsinki, Zürich i Beč. Europski gradovi zauzeli su polovicu od prvih 25. mjesta kako po kvaliteti života tako i po sigurnosti, posebno gradovi u Njemačkoj i Švicarskoj. Rim je na 52. po kvaliteti života a 79. po sigurnosti, dok je Pariz 30. po kvaliteti a 60. po sigurnosti.

Što se pak tiče Amerike, Honolulu i San Francisco najbolje su plasirani američki gradovi na 29. i 30. mjestu dok je New York završio na 47. mjestu po kvaliteti života a na 68 po pitanju sigurnosti koje dijeli s Londonom. Glavni grad Velike Britanije ipak od njega nudi kvalitetnije uvjete života pa je na 38. mjestu.

Što se tiče najlošije pozicioniranih, Bagdad je mjesto u kojem vladaju najgori životni uvjeti i najniža sigurnost. Na dnu tablice su neposredno prije Bagdada i Kartum – glavni grad države Sudan, zatim Port-au-Prince (Haiti) te N’Djamena (Čad), gradovi obilježeni stalnim nemirima.

U regiji je po kvaliteti života najbolje je plasirana Budimpešta na 73. mjestu, Ljubljana je na 75. mjestu, Beograd na 136., a Sarajevo na 155. mjestu. Po sigurnosti Ljubljana je na 30. mjestu, Budimpešta na 90., a Beograd i Sarajevo na 127. mjestu.

Možemo zaključiti da smo mi negdje u sredii, odnosno Zagreb, koji je, kao što sam spomenula, na 98. mjestu po kvaliteti života te na 75. po sigurnosti.

Ples