vatromet_1

  • November 30, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – S obzirom na nadolazeći mjesec prosinac u kojem će zbog božićnih i novogodišnjih blagdana veći broj građana nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu u slobodnoj prodaji očekuje se i nezakonita nabava sredstava čija je prodaja nedopuštena. Stoga iz policije upozoravaju građane na opasnost od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebice od improviziranih sredstava kućne izrade. Nažalost, neželjene posljedice koje nastaju korištenjem oružja, raznih eksplozivnih i pirotehničkih naprava dio su stvarnosti koja se ne događa drugima, već svima nama. Upravo iz navedenih razloga, kažu u policiji, potrebno je provoditi pojačane mjere sigurnosti u cilju zaštite svih naših građana.

Iz policije zato apeliraju na roditelje da budu odgovorni, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružje i eksplozivna sredstva. Savjetuju da oružje i streljivo treba čuvati tako da ne bude dostupno drugima, posebice djeci. Upravo djeca ne smatraju da su petarde eksplozivna sredstva jer ih koriste i odrasli, što često puta ima za posljedice ozljeđivanje šaka, prstiju, lica i očiju, kao i oštećenje sluha.

Na području Policijske uprave karlovačke tijekom provođenja prošlogodišnje akcije Mir i dobro nije bilo smrtno stradalih niti ozlijeđenih osoba, a oduzeta su 2 komada oružja i 182 komada streljiva.

Za korištenje ili prodaju pirotehničkih sredstava u nedozvoljenom razdoblju građani mogu biti kažnjeni novčanom kaznom i do 40 tisuća kuna.