KABA

I u Karlovačkoj županiji više birača nego stanovnika!

KARLOVAC – Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, u 7. izbornoj jedinici pravo glasa ima ukupno 398.402 osoba, od čega je u našoj županiji u popis birača upisana 133.501 osoba.

Obzirom da je ovogodišnjim popisom stanovništva ustanovljeno da u Karlovačkoj županiji trenutno živi 128.749 stanovnika, dakle čak pet tisuća ljudi manje nego što ih je na biračkom popisu, očito je da niti ovoga puta popis birača nije usklađen sa stvarnim brojem stanovnika, što će ponovo otvoriti put sumnjama na malverzacije glasovima pokojnika.

Inače, u 15 gradova i 33 općine koliko ih ima u 7. izbornoj jedinici čije je sjedište Karlovac, birači će glasati na ukupno 705 biračkih mjesta. U Karlovačkoj županiji bit će otvorena 292 birališta, od čega ih je najviše, odnosno 92, na području Karlovca. U 7. izbornoj jedinici birači će ovoga puta moći birati između čak 27 kandidacijskih lista, na kojima se nalaze imena po 14 kandidata.

Spomenimo i da je na parlamentarnim izborima 2007. godine u 7. izbornoj jedinici glasovalo je 65,57 posto birača, što je bio bolji odaziv nego u većini drugih jedinica. Obzirom na tešku situaciju u zemlji i kritičnu masu čije postojanje potvrđuju rezultati svih anketa, za očekivati je da će odaziv ove nedjelje biti još i veći nego prije četiri godine.