KABA

Rezultati dviju anketa istovjetni; Kukuriku pobjeđuje u 7. izbornoj jedinici

HRVATSKA, KARLOVAC – Rezultati posljednja dva velika predizborna istraživanja gotovo su jednaki; na izborima pobjeđuje Kukuriku koalicija, i na državnoj razini, i u 7. izbornoj jedinici kojoj pripada Karlovačka županija.

Prema istraživanju koje je provela agencija Ipsos Puls za multimedijski pool Nove TV, Večernjeg lista i Media servisa na reprezentativnom uzorku od 4.171 ispitanika, u 7. izbornoj jedinici Kukuriku koalicija ima dvostruku prednost birača u odnosu na HDZ. Kukuriku koalicija ima podršku 43,5 posto birača, odnosno 8 mandata, HDZ 20 posto ili 3 mandata, a slijede laburisti sa 6,5 posto ili 1 mandatom, koalicija Ljube Jurčića BUZ-PGS-HRS 6,3 posto i također 1 mandatom te HSS-SZ-SP 5,9 posto isto tako s jednim mandatom.

Što se tiče ostalih jedinica, HDZ je i dalje najjači u 9. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju te sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije. Ovo je ujedno jedina izborna jedinica u kojoj Kukuriku koalicija nije pobjednik.

Na razini cijele države, Kukuriku koalicija bi osvojila 79 mandata, a HDZ 43 mandata, odnosno 46 ako se tome dodaju glasovi iz dijaspore.

Agencija Promocija plus provela je pak za HTV telefonsko istraživanje na reprezentativnom uzorku od 8.000 ispitanika. Prema njihovim rezultatima, također Kukuriku koalicija pobjeđuje sa 79 mandata. HDZ osvaja 42 mandata (bez dijaspore). Kada bi se uračunali i glasovi dijaspore, HDZ bi mogao računati na 45 mandata.

Rezultati su gotovo istovjetni i za 7. izbornu jedinicu; Kukuriku koalicija osvojila bi 9 mandata nasuprot HDZ-ova 4. Laburisti u ovoj izbornoj jedinici osvajaju jedan mandat, dok HSS-ov Božidar Pankretić unatoč žestokoj kampanji nije nije izborio svoj saborski mandat.