cigareta

KARLOVAC – Savjet mladih Grada Karlovca u suradnji s Međunarodnom udrugom studenata medicine Hrvatska– CroMSIC u sklopu mjeseca borbe protiv ovisnosti organizira radionicu “Pljuga je mRAK!”.

U Hrvatskoj je svaka treća osoba pušač, a procjenjuje se da od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire čak 12.000 do 14.000 osoba. Osim što se na cigarete često troši više nego na kruh i mlijeko zajedno, zabrinjavajući je i podatak da je dobna granica pušača u Hrvatskoj pomaknuta s 13 na 11 godina. Mjesec borbe protiv ovisnosti započeo je 15. studenog te traje do 15. prosinca, a Savjet mladih grada Karlovca na ovaj način želi pružiti mladima dodatnu edukaciju u pogledu ovisnosti o pušenju.

Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska– CroMSIC, nevladina je i neprofitna udruga studenata medicine u Republici Hrvatskoj. Udruga od 1992.godine jedna od 84 punopravnih članica International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA), koja ima više od milijun članova – studenata medicine u 102 zemlje širom svijeta.

Misija CroMSIC-a je međunarodna suradnja studenata medicine, razvoj i poboljšanje medicinske edukacije studenata medicine, razvoj svijesti pojedinca o odgovornosti za vlastito zdravlje, promicanje zdravlja i zdravstvenog obrazovanja pučanstva, s posebnim naglaskom na mladima.

Radionica u trajanju od 45 minuta bit će održana u Mikrokinu Gimnazije sutra u 10 sati, te je dio mRAK kampanje koju CroMSIC provodi kroz radionice u srednjim školama.