KABA

Voditelji u seoskom turizmu nezadovoljni karlovačkom Turističkom zajednicom

KARLOVAC – Prva generacija Karlovčana koji su završili edukaciju za voditelje u seoskom turizmu nezadovoljna je radom djelatnika karlovačke Turističke zajednice i njihovom nezainteresiranošću za ovaj bitan oblik turističke ponude u Karlovačkoj županiji.

Imedika

Riječ je o 17 osoba koje su nakon školovanja u Pučkom učilištu Pouka prije nekoliko mjeseci dobile cerifikate za zanimanje voditelja u seoskom turizmu, a čiju je 6-mjesečnu edukaciju financirala Europska unija. Jedna od njihovih prvih aktivnosti je organizacija Božićne izložbe na kojoj imaju namjeru predstaviti svoj rad kroz obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva i udruge u kojima djeluju. Izložba će biti otvorena 20. prosinca na Vili Anzić, no organizatori ističu da su u njenoj pripremi naišli na lošu suradnju od strane Turističke zajednice grada Karlovca.

– Način na koji djeluje TZ grada Karlovca treba hitno mijenjati, a od zaposlenika zahtijevati puno veći angažman u obavljanju njihovih redovitih radnih zadataka. TZ ne vodi računa o tome da su turizam i turistička ponuda cjelodnevna aktivnost, te da su turistički djelatnici, a ovaj put radi se o seoskom turizmu, isključivo prepušteni sami sebi bez ikakve podrške. Situacija je još bolnija kada se uzme u obzir da se radi o kadru koji je vlastitim sredstvima pokretao poslove u seoskom turizmu i da njihovo educiranje TZ i lokalnu zajednicu nije koštalo niti lipe – stoji u priopćenju koje nam je poslao organizator izložbe Mladen Kuka.

Kuka navodi da će s ovim zaključcima upoznati gradonačelnika Damira Jelića, koji je najavio svoj dolazak na otvorenje izložbe. Napomenuo je i kako nezadovoljni voditelji u seoskom turizmu razmatraju i mogućnost osnivanja udruge koja bi umjesto TZ radila na promidžbi seoskog turizma u Karlovačkoj županiji.

Ples