KABA

Polovica radnika želi božićnicu!

Želite božićnicu? Zaposlite se u stranoj instituciji, tvrtki s više od 200 zaposlenika, u Istri i na Kvarneru. Građani uglavnom imaju realna očekivanja o svojim božićnicama, a njih 6% dobilo je poklon kojem se nije nadalo, pokazuje tradicionalno istraživanje koje provodi MojPosao.

Kakve su navike poslodavaca u isplaćivanju božićnica nastojao je saznati portal MojPosao u istraživanju provedenom tijekom studenog ove godine na uzorku od 500 ispitanika. Gotovo polovica ispitanika očekuje božićnicu, ponajviše Dalmatinci.

Stav ispitanika prema dobivanju božićnica je manje pesimističan nego prošle godine. Nešto manje od polovice ispitanika (47%) očekuje božićnicu, što je porast od 4% u odnosu na rezultate istraživanja o božićnicama iz 2010 godine.

Kao i prošle godine, većina priželjkuje novac (81%) i to u prosječnom iznosu od

1.423 kune. Očekivani iznos smanjio se za 149 kuna, odnosno 9% u odnosu na proteklu godinu. Novčani bon očekuje isti broj ispitanika kao i lani, njih 30%, dok su poklon paketi najmanje priželjkivan dar kojem se nada dvostruko manje ispitanika u odnosu na prošlu godinu (4%).

Blagdanskoj naknadi najviše se nadaju ispitanici zaposleni u stranim institucijama i u državnim tvrtkama (65%). Najmanja očekivanja imaju zaposlenici u domaćim privatnim tvrtkama (njih 39% očekuje božićnicu). U vrijeme gospodarske krize privatne tvrtke smanjile su isplatu božićnica, dok zaposleni u javnom sektoru pod zaštitom kolektivnog ugovora, božićnicu i dalje dobivaju.

Kada je riječ o isplati božićnica, zaposleni u tvrtkama ili institucijama s više od 200 zaposlenih više se nadaju božićnici nego zaposleni ispitanici iz malih tvrtki (28%).

Božićnicu i ove godine najviše očekuju ispitanici iz Dalmacije, njih 59%, dok pesimisti ostaju stanovnici središnje Hrvatske (33%) te Zagreba i okolice (44%).

bozicnicaProšle godine božićnicu je dobila polovica ispitanika (49%), što je za petinu manje nego 2009. godine kad je božićnicu dobilo 68% ispitanika. Među njima je i 6% ispitanika koji su dobili božićnicu, a da joj se nisu nadali.

Poslodavci su prošle godine u najvećoj mjeri božićnicu isplaćivali u novcu (71%) i to u prosjeku 1.467 kuna, što je za 2% više u odnosu na 2009. godinu. Bon za kupovinu dobilo je 35% ispitanika, u prosječnoj vrijednosti od 638 kuna.

Imedika

Umjesto novca, 6% ispitanika dobilo je poklon, pri čemu su najčešći bili prehrambeni poklon paketi te razni proizvodi tvrtke.

Među poslodavcima najvelikodušnije su bile strane institucije: tri četvrtine njihovih zaposlenika dobilo je božićnicu. Božićnica se u najmanjoj mjeri dijelila u državnim institucijama (39%) te u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu.

Ispitanici iz Istre i Kvarnera (59%) te Dalmacije (55%) najčešće su dobivali božićnicu dok su one najmanje uljepšale blagdane ispitanicima iz središnje (35%) i istočne (36%) Hrvatske

Udio ispitanika koji smatra da je božićnica pravo radnika povećao se u odnosu na 2010. godinu. Polovica ispitanika (52%) zamjera poslodavcu neisplatu božićnice, dok je prošle godine istog mišljenja bilo 47% ispitanika. Božićnica ili prigodna nagrada stvar je dobre volje poslodavac koju (ne)isplaćuje sukladno rezultatima tvrtke.

Ispitanici koji prošle godine nisu primili božićnicu u većoj mjeri smatraju da je to pravo radnika, a ne dobra volja poslodavca. Broj ispitanika s takvim stavom povećao se u odnosu na 2009. za 5%.

Visina božićnice koju ispitanici smatraju adekvatnom, smanjivala se jačanjem utjecaja ekonomske krize. Prve godine provođenja istraživanja (2005.) ispitanici su odredili 2.092 kuna kao adekvatnu blagdansku naknadu, dok je ove godine taj iznos 11% manji, odnosno iznosi 1.861 kunu.

Građani su svake godine sve realniji u svojim očekivanjima, pa im se uglavnom isplaćuje očekivani iznos božićnice.

Bez poklona za maloljetno dijete prošle je godine ostalo čak 62% ispitanika, što je za 12% više nego 2009. godine. Među 38% ispitanika koji su dobili božićni poklon za dijete, većina je dobila novac ili novčani bon, i to prosječno 473 kune po djetetu.

Trinaestu plaću i božićnicu dobilo je svega 6% ispitanika. Trinaestu plaću umjesto božićnice dobilo je samo 2% ispitanika dok je prošle godine to bio slučaj kod samo 1% ispitanika. Od ispitanika koji su prošle godine dobili božićnicu (43%), samo je njih 9% izjavilo kako im je plaća u siječnju bila umanjena za taj iznos božićnice.

 

 

 

Ples