KABA

Karlovčani zgroženi računima Toplane za studeni, reagirala i Građanska inicijativa

KARLOVAC – Karlovčani su ogorčeni računima za grijanje za studeni koji su im krajem prošlog tjedna počeli pristizati u poštanske sandučiće. Mnoge su šokirale “božićne čestitke” u kojima Toplana od njih zahtjeva i po tisuću kuna. Po društvenim mrežama dio građana poziva na prosvjed i građanski neposluh, a neki predlažu i slanje Toplaninih računa na adresu gradonačelnika. Ponovo se oglasila i Građanska inicijativa “Za Karlovac!”, koja ističe da je Hrvatska regulatorna agencija HERA odobrila Toplani povećanje cijena od samo 14,18 posto, a nikako za 50 ili čak 100 posto koliko su uvećani računi mnogih građana za mjesec studeni.

Priopćenje koje potpisuje Vedran Puškarić prenosimo u cijelosti:

Imedika

“U posjedu smo dokumenta, kojim je 9. veljače ove godine Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) dala negativno mišljenje na prijedlog Grada Karlovca za promjenu visine cijena grijanja. Umjesto astronomskog poskupljenja, koje je predlagao Grad Karlovac, HERA je odobrila povećanje od samo 14,18%, uz obrazloženje (među ostalim) da plaće zaposlenika Toplane u fiksnim troškovima imaju udio veći od 40%, što je znatno više od opravdanog. Osim toga, HERA u istom dokumentu upozorava da je Toplana iskazala 5.317.322,99 kn pod stavkom Ostali troškovi poslovanja, u kojoj Ostali nematerijalni troškovi iznose 1.859.178,98 kn i nisu potkrijepljeni dokazima, dok HERA smatra da je 671.884,75 kn maksimalni prihvatljiv iznos za tu stavku. Dakle, ovo nije mišljenje Građanske inicijative „ZA KARLOVAC!”, nego zaključak HERA-inih stručnjaka za energetiku, koji dobro znaju što govore.

U ovom trenutku na žalost nemamo informacija o tome što se krije pod raznim troškovima Toplane, jer Toplana nam za razliku od Čistoće, Zelenila, ViK-a i Inkasatora do danas nije dostavila dokumentaciju o svom poslovanju. U obrazloženju, g. Janžetić naglašava kako nam te dokumente neće dostaviti zbog nedostatka ljudskih resursa u Toplani d.o.o., te nas poziva da sami donesemo svoja računala i skener u Toplanu ako želimo preuzeti te dokumente. Dokumente ćemo stoga nabaviti drugim kanalima, a kada ih dobijemo, objavit ćemo ih na našoj web stranici www.nezavisni-ka.org.

Građanska inicijativa „ZA KARLOVAC!” je stajališta da nije bilo potrebe za ovolikim podizanjem cijene grijanja, već je umjesto toga trebalo uvesti reda u poslovanje Toplane, a ako gradonačelnik Jelić i rukovodstvo Toplane nisu u stanju to napraviti, bilo bi logično da ustupe svoje mjesto onima koji će to moći i znati.

Nadamo se da će se oporba uskoro pribrati od proslave izbornih rezultata te se oglasiti povodom ovog poskupljenja, jer budući da od 01.01.2012. na snagu stupa dio Zakona o materijalnoj ovrsi, a u skladu s njime na teren izlaze ovršitelji, zastrašujuće je samo i pomisliti što će se dogoditi sa sugrađanima koji neće moći plaćati grijanje. Također pozivamo sve članove Gradskog vijeća da se na skorašnjoj sjednici sjete svih tih ljudi, te na dnevni red uvrste pitanje cijena grijanja i u skladu s mišljenjem Udruge za zaštitu potrošača „Korana” i ranije navedenim zaključcima HERA-inih stručnjaka o visini plaća i troškova u Toplani, razmotre odluku Damira Jelića i suradnika o poskupljenju. U suprotnom bi prihvatilišta za beskućnike uskoro mogla postati premala.”

Ples