KABA

Svevremenski hitovi uz zvuke tambure

KARLOVAC – Gradsko kazalište Zorin dom sinoć nije bilo dovoljno veliko da bi primilo zaljubljenike u tamburašku glazbu. Sinoć je, naime, u Karlovcu gostovao Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, s gostima, poznatim pjevačim i glumcima iz zagrebačkog kazališta Komedija, Renatom Sabljak i Đanijem Stipaničevim.

Karlovčani su mogli uživati u svevremenskim hitovima kao što su songovi iz mjuzikla Jalta, Jalta Alfija Kabilja, te skladbama hrvatskih skladatelja Radana Bosnera, Zdenka Runjića i Branka Mihaljevića. Tamburaški orkestar HRT-a koji ove godine slavi 70 godina djelovanja, izveo je i isječke iz mjuzikla njihova voditelja Siniše Leopolda, a posebno se istakla skladba “Zagorec u Južnoj Americi”, koju je Leopold skladao na turneji upravo po Južnoj Americi. Uz izvedbe niza originalnih skladbi i obrada majstora tamburaške glazbe, tamburaši HRT-a su izveli i obrade hitova poput Pizzicato polke Johanna Straussa ml. i Holiday for Strings Davida Rosea. U jednom trenutku publika se osjećala kao na Novogodišnjem koncertu u Beču.

Renata Sabljak i Đani Stipaničev su oduševili izvedbama evergreena, a zajednički su izveli simpatičnu skladbu iz mjuzikla “Janica i Jean” Siniše Leopolda, te koncert završili hitom “Time to say goodbye”.

Maestro Siniša Leopold iskoristio je priliku i nagradio svog dugogodišnjeg kolegu i prijatelja Mihajla Šepu, kojeg je iznenadio pozvavši ga na pozornicu i uručivši mu poklon za 50 godina umjetničkog rada. Šepa, umjetnički voditelj Karlovačkog tamburaškog orkestra jedan je od najzaslužnijih Karlovčana za očuvanje tamburaške glazbe u našim krajevima. Kroz njegovu školu tambure prošle su mnoge generacije tamburaša, od kojih većina i danas svira u KUD-ovi, tamburaškim sastavima i orkestrima.

tamburasi_2