KABA

Završava hrvatsko-slovenski projekt “BeRi – besede i riječi”

KARLOVAC – S posljednjim danom ove godine završit će međunarodni kulturni projekt Besede i riječi – BeRi. Projekt su provodili Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić i knjižnica Mirana Jarca iz Novog Mesta, a započeo je 1. listopada 2009.

Projekt se provodio u sklopu operativnog programa prekogranične suradnje IPA Slovenija – Hrvatska kojem je cilj poticati uravnoteženi održivi razvoj pograničnih područja Slovenije i Hrvatske kroz uspješno upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom te intenzivnom društveno-gospodarskom interakcijom. Vrijednost projekta bila je gotovo 96 tisuća eura, od čega je Europska unija osigurala oko 80 tisuća eura.

Imedika

Kroz projekt je prošlo oko tisuću sudionika, a u dvije godine dvije knjižnice partneri organizirale su mnoge stručne skupove, predavanja, kao i tečajeve slovenskog i hrvatskog jezika. Slovenski su učili Karlovčani, dok su stanovnici Novog Mesta imali priliku naučiti hrvatski jezik. Na kraju jezičnih tečajeva organizirana je stručna ekskurzija na kojoj su polaznici obišli Karlovac, Plitvička jezera, Metliku i Novo Mesto.

U sklopu projekta BeRi organizirano je šest radionica za djecu na temu „Upoznajmo susjede”. Cilj je bio upoznati djecu i mlade s kulturom, običajima i poviješću prekograničnih susjeda.

Na području kulturne prekogranične razmjene organizirani su „Slovenski dani” u Hrvatskoj i „Hrvaški dnevi” u Sloveniji. U sklopu toga održana su 4 književna susreta i 4 likovne izložbe, u čemu su sudjelovali istaknuti umjetnici obiju država.

Završetkom projekta Beri ostvareni su skupni ciljevi, kao što su gospodarski razvoj regije, bolje poslovno komuniciranje, povećana razmjena znanja, tehnologija i kulturnih sadržaja, razvoj prekogranične knjižnične razmjene s ciljem poticanja znanja o književnosti i kulturi susjeda, razvijanje tolerantnosti, razumijevanja i suživota putem razmjene kulturnih sadržaja.

Ples