KABA

Profesionalni gasitelji obilježili 40 godina djelovanja

KARLOVAC – Javna vatrogasna postrojba Grada Karlovca obilježila je danas 40 godina djelovanja. Tom prigodom održana je svečanost u Zorin domu na kojoj je o povijesti postrojbe govorio zapovjednik Miroslav Rade.

Podsjetio je kako je na današnji dan 1971. godine osnovan Centar za zaštitu od požara a oprema za intervencije preuzima se od Dobrovoljnog vatrogasnog društva Karlovac. Postrojba se kadrovski organizira, uvodi se rad u smjenama i osnivaju četiri vatrogasna odjeljenja za smjene. Godine 1976. Centar mijenja ime u Profesionalnu vatrogasnu jedinicu koje nosi do 1994. godine. Zbog kadrovskog širenja ukazala se potreba i za proširenjem postojećeg prostora. 1973. godine osniva se radionica za iodržavanje vatrogasnih aparata za početno gašenje te autohemaničasrka radionica za održavanje voznog parka.

Karlovački vatrogasni profesionalci posebno su se istaknuli tijekom domovinskog rasta pa s pravom govore kako je od druge polovice 1991. godine počelo najteže razdoblje u njezinu postojanju. Sadašnjni zapovjednik Miroslav Rade podsjeća kako se postrojba morala prilagoditi za djelovanje u ratnim uvjetima.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rade_1.mp3}

Borba s vatrom odavno je prestala biti jedina djelatnost vatrogasaca, iako ta zadaća ostaje primarnom. Današnje profesionalno vatrogastvo treba promatrati u širem kontekstu zaštite i spašavanja, od sve češćih elementarnih nepogoda pa do različitih tehničkih inetrvencija.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rade_2.mp3}

Zapovjednik Rade odao je priznanje svima koji su kroz 40 godina stvarali i pomagali postrojbu. Zaslužnim pojedincima predana su vatrogasna priznanja, a svečanost su uveličali i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, čelnici Vatrogasnih zajednica županije i grada Karlovca, drugih vatrogasnih zajednica i društava, gradonačelnik Damir Jelić i predstavnici vojske i policije.

jvp_2