bozic_jasle

  • December 25, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Katolički vjernici danas slave najveći kršćanski blagdan – Božić. Svi znamo da slaveći Božić slavimo Isusovo rođenje. Biblija kaže da je Isusa, sina Božjega, rodila Djevica Marija, uz pomoć svoga zaručnika Josipa u gradu Betlehemu. Car August u to je vrijeme zapovjedio popisivanje stanovništva pa su Josip i Marija krenuli na put. Zbog gužvi nisu mogli naći mjesto u svratištima pa su naposljetku završili u staji, okruženi domaćim životinjama, gdje se rodio mali Isus. Anđeli su potom pastirima dojavili vijest o Isusovu rođenju te su prvi vidjeli dijete, a nakon toga je zvijezda repatica do Isusa dovela sveta tri kralja. Prizor božićnih jaslica zato u brojnim prikazima i umjetničkim djelima uključuje svetu obitelj, tri kralja poznata i kao tri mudraca – Baltazara, Melkiora i Gašpara, koji su Isusu donijeli darove – zlato, tamjan i smirnu. Često se izrađuju i jaslice koje uključuju figurice tih osoba, zajedno sa životinjama i stajom.

Osim božićnih jaslica, jedna od najpoštivanijih tradicija vezanih uz Božić svakako je božićno drvce. Božićno drvce često se smatra kršćaniziranom poganskom tradicijom ukrašavanja i štovanja zimzelenog drveća za vrijeme zimskog solsticija. Ukrašavanje božićnog drvca na način kako to radimo danas započelo je najvjerojatnije u Njemačkoj u 18. stoljeću, a potom se proširilo po svijetu. Brojni se gradovi i zemlje zalažu za prvenstvo u kićenju božićnog drvca, ali prava domovina ovog običaja nije poznata.

Kroz stoljeća se običaj ukrašavanja drvca mijenjao. Isprva su se drvca kitila prirodnim ukrasima – najčešće voćem i ručno izrađenim ukrasima, a danas se ukrašavaju svijećama, ukrasima, kuglicama i slasticama. Najpopularnije su kuglice koje dolaze u svim bojama i s raznim ukrasima. Na vrhu božićnog drvca, najčešće je to jela, a katkad i bor ili smreka, postavlja se zvijezda repatica ili anđeo.

Sretan Božić i ugodne blagdane svim slušateljima Trend Radija i čitateljima Trend Portala želi cijela Trend ekipa!