farmeri_1

KARLOVAC – Čelnici Saveza udruga proizvođača mlijeka Hrvatske predvođeni predsjednikom Igorom Rešetarom okupili su se danas u podne na farmi Davora Blažića u Gornjem Mekušju. Razgovarali su o problemima u proizvodnji mlijeka.

Uz brojne mlijekare sa karlovačkog područja, došli su i farmeri iz raznih dijelova Hrvatske, a svi sa istim problemima. Najvažnije je pobrojao predsjednik Saveza Igor Rešetar.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/resetar_1.mp3}

Zbog takvog stanja, u Hrvatskoj je za godinu dana zatvorilo posao oko 5 tisuća proizvođača mlijeka, odnosno odustali su od proizvodnje. Podatak je zastrašujući, ocjenjuje Rešetar i najavljuje posljedice.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/resetar_2.mp3}

Davor Blažić, karlovački mljekar ima više od stotinu krava muzara. Prije četiri godine izgradio je farmu uz novac operativnog programa Republike Hrvatske. Danas otplaćuje kredit, no ima i drugih troškova.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/resetar_3.mp3}

Hrvatske proizvođače pritišće se sa svih strana – država nije isplatila poticaje, trgovački lanaci dodatno “sole ranu”, pa proizvođač mlijeka za dvije kune po litri nema perspektivu.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/resetar_4.mp3}

Dok ovo javljamo, hrvatski proizvođači mlijeka još uvijek razmatraju probleme u proizvodnji, a što su dogovorili i što će nadležnom ministru kazati, zaključit će predvečer.

resetar_igor

Igor Rešetar

blazic_davor

Davor Blažić