KABA

Donosimo inventuru najtraženijih radnih mjesta u 2011. godini

Ekonomska kriza još uvijek je prisutna. Tome ide u prilog i statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji je krajem studenoga zabilježio preko 300.000 nezaposlenih, što je više nego mjesec ranije.

Ovaj podatak još jednom nas podsjeća na činjenicu koja je ionako dobro poznata – sve više ljudi koji ostaju na ulici prisiljeno je na traženje drugog posla. Tako su se dogodile promjene i na tržištu rada. Na portalu MojPosao u 2011. objavljeno je preko 12.000 natječaja, što je 4% više nego 2010. godine. Također poslano je i 13 % više životopisa.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi bila su:

Srednja stručnja sprema: prodavač, prodajni predstavnik, konobar, komercijalist, administrator
Viša i visoka stručna sprema: programer, komercijalist, stručni suradnik, voditelj prodaje, projektant
Stručna sprema nije bitna: konobar, programer, kuhar, prodavač, agent u pozivnom centru

zanimanja

Najviša ponuda i potražnja radnih mjesta zabilježene su u prodaji, turizmu i ugostiteljstvu te financijama i računovodstvu. Zanimljivo je kako su tijekom 2011. godine poslodavci najviše tražili zaposlenike sa srednjom stručnom spremom.
Što se tiče dodatnih znanja izvan formalnog obrazovanja, zadržala se važnost poznavanja najraširenijeg svjetskog jezika. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno poznavanje engleskog jezika te su poslodavci tražili poznavanje rada na računalu i radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima.
Od ukupnog broja objavljenih oglasa, lani se njih čak 71% odnosilo na stalno zaposlenje. U nešto manje od polovice oglasa tražilo se djelatnika za rad na određeno, 12% oglasa odnosilo se na honorarni rad, a 8% na studentske poslove. Najtraženiji honorarni poslovi bili su prodajni predstavnik, dadilja, konobar, komercijalist, web dizajner i terenski komercijalist.

Porastao je i broj oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. Najveći broj oglasa za osobe s invaliditetom objavljen je u kategorijama Prodaja (Trgovina) te IT sektor i telekomunikacije. U polovici oglasa tražila se srednja stručna sprema, a u 35% oglasa visoka stručna sprema, a u 20% oglasa stručna sprema nije bila bitna.

To bi bio kratki rezime situacije na tržištu rada u godini koja je iza nas, a u ovoj godini u koju smo tek zakoračili, svima vama koji ste u potrazi za poslom savjetujemo da radite na sebi i svom obrazovanju kako bi ga što lakše našli. Ukoliko vaše zanimanje nije traženo na tržištu, poželjno je odlučiti se na prekvalifikaciju. Nemojte samo čekati da vas netko zaposliti, već sami poduzmite korake kako bi u ovu godinu ušli s novim prihodima.