gor_treb

GORNJA TREBINJA – Komemorativnim skupom i polaganjem cvijeća i zapaljenih svijeća pod spomen-obilježje, u Gornjoj Trebinji obilježena je 70-ta obljetnica stradanja 220 mještana žrtava ustaškog terora. Skup su organizirali Savez udruga antifašista Karlovačke županije, Udruga antifašista Grada Karlovca i Vijeće srpske nacionalne manjine županije.

Goste i uzvanike među kojima su bili dožupan Milenko Rebić, zamjenica načelnika općine Lasinja Danica Mičić i načelnik općine Krnjak Rade Kosanović, pozdravio je predsjednik Udruge antifašista Karlovca Mirko Miladinović nakon čega je šutnjom odana počast žrtvama od prije 70 godina.

Na stradavanje nevinih civila srpske i romske nacionalnosti koje su ustaše ubile u noći između 6. i 7. siječnja 1942. godine na pravoslavni Banjak i Božić u šumi Domačaj Lug i Lipljansko Mlađe podsjetio je Duško Krivokuća, mještanin Gornje Trebinje. On je kazao kako 220 žrtava potječe iz Gornje Trebinje i još 11 susjednih sela, a zakopani su u četiri masovne grobnice od kojih su tri neadekvatno obilježene a četvrtu je i danas teško pronaći. I na ovim mjestima spomenici su razbijeni, kao uostalom i mnogi drugi, kazao je Krivokuća.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/trebinja_1.mp3}

Krivokuća je potom kazao kako je Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Karlovca inicirala izgradnju spomen kosturnice za 220 žrtava za koje postoji popis sa imenima i prezimenima i njihovom godinom rođenja. Ta lista priložit će kod zahtjeva za pomoć, najavio je Krivokuća očekujući da za spomen kosturinicu koja bi bila kod pravoslavne crkve u Gornjoj Trebinji, pomognu institucije države, županije i grada Karlovca.