KABA

Natječaji za ravnatelje vrtića i kazališta podigli prašinu na sjednici Gradskog vijeća

KARLOVAC – Iako je dnevni red prve ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća bio iznimno kratak, vijećničke rasprave nisu izostale. Prašinu su podigle čak dvije od ukupno četiri točke; rješenje o imenovanju rantateljice Dječjeg vrtića “Četiri rijeke” na Turnju i tema o poništavanju natječaja za ravnatelja Gradskog kazališta “Zorin dom”.

Na mjesto ravnateljice novog karlovačkog vrtića izabrana je odgajateljica Lidija Čale, za koju je glasovalo 15 vijećnika, dok ih je čak 10 iz redova oporbe bilo suzdržano.

Naime, za ovo su se mjesto prijavile četiri kandidatkinje. Sve četiri zadovoljile su formalne uvjete, no SDP-ova vijećnica Marija Bodrožić Zorić, koja je ujedno članica gradskog Odbora za izbor i imenovanja, istaknula je da je jedna od kandidatkinja, Dubravka Vlašić, imala bolje reference od Lidije Čale koju je predložilo Upravno vijeće vrtića. Prema mišljenju SDP-ovog Josipa Benčića, ovaj natječaj samo je još jedan u nizu primjera carovanja podobnosti umjesto sposobnosti.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/natjecaji_1.mp3}

Predsjednica Odbora za izbor i imenovanja, HDZ-ova Daliborka Jurković naglasila je da prema njenim saznanjima Lidija Čale nije član niti jedne političke stranke, te da ju je Upravno vijeće vrtića jednoglasno izabralo za to mjesto. Oporbeni vijećnici prigovorili su također tome što materijalima za današnju sjednicu nisu bili priloženi životopisi svih kandidatkinja, već samo predložene Lidije Čale.

Raspava se u još žešćem tonu nastavila na temu natječaja za ravnatelja “Zorin doma”.

Na ovaj su se natječaj javila dva kandidata, od kojih jedan ne ispunjava uvjete, a drugi je dosadašnji ravnatelj Zvonimir Ilijić, za kojega je Kazališno vijeće predložilo da ne bude ponovo izabran za ravnatelja ove ustanove. Kao razlog tome navedeni su loše financijsko stanje kazališta, nalaz unutarnje revizije koji upućuje na nezakonitost poslovanja i financija, ali i kaznena prijava protiv njega radi kaznenog djela protiv službene dužnosti zloupotrebom položaja i ovlasti, koja je u međuvremenu prerasla u optužni prijedlog. Zbog svega toga, oporbeni vijećnici potegnuli su danas pitanje kako je moguće da je Gradsko vijeće prije samo dva mjeseca prihvatilo izvješće o radu “Zorin doma”. SDP-ov Miroslav Delić smatra da ta činjenica za sobom povlači odgovornost Kazališnog vijeća, ali i odgovornih u gradskoj upravi, koji su, upozorava, mnogo ranije trebali reagirati na nepravilnosti u radu kazališta.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/natjecaji_2.mp3}

Miroslav Delić zbog toga je predložio da se pokrene procedura za smjenu Kazališnog vijeća, na što je dogradonačelnik Dubravko Delić komentirao da Kazališno vijeće prije nalaza interne revizije nije znalo za nepravilnosti, pa tako o njima nije moglo niti obavijestiti nadležne u gradskoj upravi.

Rasplet situacije iz vijećničkih je klupa pratio i sam nesuđeni ravnatelj Zvonimir Ilijić, a usprkos suzdržanim oporbenjacima, Gradsko je vijeće na kraju usvojilo predloženi zaključak – natječaj za ravnatelja “Zorin doma” je poništen, te slijedi raspisivanje novoga.

zorindom